Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China adoptă o lege prin care obligă copiii să-şi ajute părinţii

batrani.jpg

China adoptă o lege prin care obligă copiii să-şi ajute părinţii

În China, a intrat în vigoare de luni o lege care îi obligă pe copii să aibă grijă de părinţii lor, atunci când aceştia au peste 60 de ani. E vorba atât de sprijin financiar, cât şi emoţional. Beijingul speră că astfel va face faţă problemei tot mai mari a seniorilor lăsaţi singuri. China se confruntă cu fenomenul îmbătrânirii accelerate a populaţiei. Se estimează că până în 2050, numărul pensionarilor chinezi va fi de jumătate de miliard.

Fiecare chinez este de acum obligat prin lege să îşi viziteze cu regularitate părinţii, să rămână în contact cu ei, să răspundă nevoilor lor financiare şi spirituale, cum notează „Shanghai Daily”. Seniori sunt consideraţi cei care au peste 60 de ani. Există, bineînţeles, şi pedepse. Cei care trăiesc separat de părinţii lor şi nu se duc să îi vadă din când în când riscă o amendă sau, în funcţie de gravitate, chiar pedeapsa cu închisoarea. De asemenea, angajatorii sunt şi ei obligaţi de lege să dea dovadă de înţelegere şi să permită angajaţilor să plece de la serviciu atunci când e vorba de urgenţe ale părinţilor, scrie agenţia oficială de presă chineză Xinhua, citată de „Le Figaro”.

Respectul faţă de vârstnici face parte din cultura chineză, însă modernizarea societăţii a antrenat o ruptură de schema familială tradiţională. Plus că populaţia rurală urmează tot mai mult tendinţa de dislocare către oraşe.

 

Scandaluri de neglijenţă

 

Legea a fost adoptată şi a suferit mai multe modificări ulterioare după un şir de scandaluri de neglijenţă. Iar poveştile tragice legate de bătrâni se tot înmulţesc în ultima vreme. BBC aminteşte cazul unei bunici de 91 de ani lovită şi aruncată din casă de nora sa pentru că îi ceruse un bol de orez. Iar anul trecut, cazul unui fermier care şi-a închis mama de 100 de ani în coteţul porcilor a provocat indignarea întregii Chine. Trebuie amintit şi că există deja de mai mulţi ani un val de procese intentate de părinţi copiilor lor pentru neglijare emoţională.

Legea ar trebui să fie în primul rând un avertisment, potrivit unuia dintre iniţiatorii ei, Xiao Jinming, profesor de Drept la Universitatea din Shandong. Acesta insistă că este vizată în primul rând latura emoţională, singurătatea celor bătrâni atunci când copiii decid să plece de lângă ei. Textul a fost însă primit cu scepticism de chinezi. Motivul? În primul rând, nu se ştie cum ar urma să fie aplicat, de vreme ce nu se stabileşte clar ce înseamnă „a-ţi vizita părinţii cu regularitate”. În plus, nici pedepsele nu sunt clar stabilite. Opt milioane de internauţi au criticat reglementarea, explicând că este o insultă la adresa naţiunii.

Şi totuşi, la doar o zi după intrarea în vigoare, a apărut şi prima decizie legală: un tribunal din oraul Wuxi, în nordul Chinei, a cerut unui cuplu să o viziteze pe mama femeii măcar o dată la două luni, altfel cei doi fiind pasibili de amendă sau închisoare.

Dar poate cel mai important motiv pentru agitarea acestei „sperietori” este că ţara se confruntă cu un fenomen de îmbătrânire accelerată. În prezent, aproximativ 185 de milioane de chinezi au peste 60 de ani, dar, până în 2053, ei vor fi aproape jumătate de miliard. Respectiv 35% din populaţie. Fenomentul e cauzat în parte de creşterea speranţei de viaţă şi în parte de celebra politică a copilului unic. Noile statistici au declanşat însă temerea autorităţilor chineze că de la un punct încolo nu vor mai putea gestiona numărul enorm de pensionari.