Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Big Brotherul francez?

spy-espionnage-1194909719093.jpg

Sursa foto : spy espion (DR)

Parisul, extrem de vocal în scandalul interceptărilor realizate de serviciile americane de securitate, are propriul sistem de interceptare a comunicaţiilor electronice, denunţă presa franceză. Le Monde afirmă astfel că şi Parisul supraveghează comunicaţiile la limita legii, prin Direcţia Generală pentru Securitatea Externă.

În urma investigaţiei realizate de Le Monde a reieşit că Direcţia generală pentru Securitate Externă colectează în mod sistematic semnalele electromagnetice emise de calculatoarele şi de telefoanele mobile din Franţa, precum şi fluxurile de date spre şi dinspre străinătate. "Politicienii cunosc această situaţie, dar secretul este regula: acest Big Brother francez este clandestin. Scapă oricărui control", scrie Le Monde.

Conform anchetei, de obicei se interceptează aşa numitele "metadate" - mai precis parametrii comunicaţiilor, nu conţinutul acestora. Obiectivul este de a monitoriza sursa mesajelor şi destinatarul, pentru a reconstitui legăturile între eventualii suspecţi şi a depista "celule" teroriste. Prin acest sistem se colectează datele telefonice a milioane de abonaţi, precum şi informaţii tehnice despre mailuri, mesaje telefonice şi mesaje fax. De asemenea, sunt supravegheate toate activităţile de căutare online, pe platforme precum Google, Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo.

Dispozitivul are scopul principal de combatere a terorismului, dar verifică toate informaţiile colectând miliarde de miliarde de date, stocate la Paris, pe Bulevardul Mortier, la subsolul sediului Direcţiei, unde există o imensă bază informatică.

Deocamdată guvernul de la Paris nu a reacţionat dar deputatul socialist Jean-Jacques Urvoas, coraportor al misiunii de evaluare asupra cadrului juridic aplicabil serviciilor de informaţii, a dat un comunicat în care subliniază că « cetăţenii francezi nu sunt supuşi unui spionaj masiv şi permanent în afara oricărui control » cum lasă să se înţeleagă Le Monde.