Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Egipt: Scene de război, pe străzile din marile oraşe

egypt-protests-007.jpg

Sursa: www.guardian.co.uk

Violenţele din Egipt escaladează, aşa cum era de aşteptat, în condiţiile în care zeci de mii de contestatari şi susţinători ai fostului preşedinte Mohamed Morsi, înlăturat din funcţie de armată, se află pe străzile marilor oraşe egiptene. Cel puţin 25 de oameni au murit, vineri, în special în Cairo şi Alexandria, după ce armata, dar şi manifestanţii ar fi folosit arme de foc.

Douăzeci şi cinci de persoane au murit în violenţele din Egipt, dintre care 19 în confruntările dintre susţinătorii şi opozanţii preşedintelui Mohamed Morsi, înlăturat de la putere miercuri seara de către armată, au anunţat presa oficială şi surse din cadrul serviciilor de securitate, relatează AFP, citată de Mediafax.

Două persoane au murit vineri seara şi alte 70 au fost rănite în apropierea pieţii Tahrir din Cairo, unde se confruntau susţinători şi opozanţi ai lui Morsi, a anunţat televiziunea publică.

De asemenea, BBC scrie că 12 persoane şi-au pierdut viaţa în confrunările din Alexandria.

Armata egipteană a anunţat că va interveni pentru a separa protestatarii în apropierea pieţei Tahrir. "Nu vom participa. Misiunea noastră este de a proteja vieţile manifestanţilor", a afirmat colonelul Ahmed Ali. "Armata va interveni pentru a separa" cele două tabere, a adăugat el.

În plus, agenţia oficială Mena a declarat că 12 persoane au murit şi alte 460 au fost rănite în confruntările dintre susţinătorii şi opozanţii lui Morsi.

Un oficial din cadrul serviciilor medicale din oraşul de coastă a precizat pentru agenţie că majoritatea deceselor au fost provocate de gloanţe şi alice.

În Assiut (sud), o persoană a murit în ciocnirile dintre susţinătorii fostului şef al statului şi forţele de ordine, care au provocat, în plus, 19 răniţi, potrivit aceleiaşi surse.

Anterior în cursul zilei, patru manifestanţi pro-Morsi au fost ucişi în timpul unui schimb de focuri cu forţele de ordine în faţa sediului Gărzii Republicane, în apropiere de palatul prezidenţial, potrivit agenţiei.

Un jurnalist al AFP a văzut la faţa locului două cadavre acoperite cu un cearşaf alb şi un al treilea cu un glonţ în cap.

Focuri de armă, între militari şi susţinătorii lui Morsi

Plecaţi dintr-o moschee din Nasr City, la periferia Cairo, mii de manifestanţi islamişti au defilat în faţa Gărzii Republicane, cu sediul în apropierea palatului prezidenţial.

Ei au încercat să suspende de sârma ghimpată din jurul clădirii o fotografie a fostului şef de stat, sfidând în două rânduri avertizările soldaţilor, înainte de declanşarea focurilor de armă.

Cele două tabere au tras cu arme automate, potrivit jurnalistului, generând panică, oamenii îndreptându-se în toate direcţiile, printre gloanţe, mulţi răniţi zăcând pe jos.

Islamiştii au organizat "vinerea refuzului" "loviturii de stat militare" şi "statului poliţienesc" care a arestat numeroşi lideri ai Fraţilor Musulmani, confreria din care provine Morsi, el însuşi deţinut de către armată.

Tabăra adversă a mobilizat, la rândul său, mii de manifestanţi în piaţa Tahrir pentru a "apăra revoluţia din 30 iunie", o aluzie la ziua în care au avut loc importante manifestaţii împotriva preşedintelui demis.

În acelaşi timp, cinci poliţişti au fost ucişi de persoane înarmate în Sinai (nord-est), la scurt timp după moartea, în cursul zilei, a unui militar în această regiune instabilă, de la frontiera cu Gaza şi Israel, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate.