Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Abu Qatada, extrădat de Marea Britanie în Iordania, după 12 ani

abu-qatada-extradat-marea-britanie-iordania-12-ani.jpg

Abu Qatada (Foto: Reuters/Darren Staples)

Clericul musulman radical Abu Qatada a compărut în faţa unei curţi din Iordania, în ziua expulzării sale din Marea Britanie, după o bătălie juridică de 12 ani. Abu Qatada, pe numele său adevărat Omar Mahmoud Uthman, de origine palestiniană, este judecat în ţara sa natală, sub acuzaţia de conspiraţie pentru comiterea unor atentate teroriste.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Este simbolic faptul că expulzarea s-a produs într-o zi de 7 iulie, adică la exact opt ani de la producerea celui mai sângeros atentat terorist din Marea Britanie, opera unor islamiști radicali apropiați ca ideologie de Abu Qatada.

Numit "mâna dreaptă a lui Osama ben Laden în Europa", Abu Qatada, acum în vârstă de 53 de ani, a fost deja condamnat la închisoare pe viață în 1999 de justiția iordaniană, pentru implicare în comiterea de atentate teroriste.

Statul iordanian a cerut expulzarea sa din Marea Britanie, unde de află din 1993 și a obținut azil politic în anul următor.

Ulterior condamnării sale din Iordania a devenit clar că verdictul de vinovăție a fost obținut ca urmare a folosirii torturii împotriva unora dintre inculpați, pentru a obține mărturii incriminante împotriva lui Abu Qatada.

Ca urmare, din azilul său londonez, islamistul radical a folosit toate căile de atac împotriva expulzării sale în Iordania, invocând imposibilitatea de a avea un proces corect și ajungând până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), unde a invocat chiar dreptul la viață de familie, pentru a nu fi expulzat.

 

Un nou tratat de extrădare

 

Confruntate cu imposibilitatea extrădării, Iordania și Marea Britanie au negociat, semnat și ratificat un nou tratat de extrădare, care garantează excluderea torturii în cercetarea penală a suspecților. Mai mult chiar, Iordania și-a amendat Constituția, prevăzând în mod explicit interzicerea torturii.

Abu Qatada, care a petrecut o bună parte a ultimilor 12 ani în închisoare, ca urmare a încălcării repetate a condițiilor de eliberare impuse de justiția britanică, a renunțat la contestarea extrădării, declarându-se încrezător că poate avea un proces corect în Iordania, în noile circumstanțe.

Între timp, în 12 ani, statul britanic a cheltuit 1,7 milioane de lire sterline cu procesul de extrădare, dintre care peste o treime este constituită de ajutorul acordat lui Abu Qatada pentru reprezentare juridică.

Premierul David Cameron s-a declarat încântat de extrădarea lui Abu Qatada în Iordania, iar ministrul de Externe, Theresa May, a declarat că Guvernul va trage învățămintele necesare din acest caz.

Theresa May a promis modificarea procedurii de extrădare pentru evitarea unor astfel de prelungiri repetate, la nevoie fiind luată în considerare chiar și relația Marii Britanii cu CEDO.

Între timp, curtea de la Amman care-l va rejudeca pe Abu Qatada după casarea sentinței din 1999 a decis deținerea sa în arest preventiv pe timp de 15 zile.

Abu Qatada, al cărui nume a fost asociat de acuzatorii săi nu numai cu cel al lui Osama ben Laden, ci şi cu al altor islamişti radicali, printre care și autorii atentatelor din Statele Unite de la 11 septembrie 2001, își menține nevinovăția și potrivit unor comentarii apărute în presa britanică, are șanse destul de mari să fie găsit nevinovat la 15 ani după atentatele teroriste în care este acuzat de implicare.

 
Londra, Petru Clej, despre extrădarea lui Abu Qatada