Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ţări periculoase ar putea prelua modelul american al atacurilor cu drone

Statele Unite creează un precedent periculos prin utilizarea avioanelor fără pilot în conflicte: alte ţări ar putea lansa la rândul lor atacuri cu drone împotriva forţelor considerate ostile şi s-ar putea declanşa astfel conflicte greu de controlat, potrivit unui nou raport, realizat de data aceasta de think tank-ul Stimson Center, cu sediul la Washington.

Organizaţia neguvernamentală din care fac parte analişti din domeniul militar cere la fel ca altă organizaţie de prestigiu, Amnesty International, ca statul american să desecretizeze documentele privind atacurile cu drone din ultimii ani, majoritatea asupra regiunilor tribale de la frontierele Pakistanului cu Afganistanul.

De asemenea, autorii raportului cer ca preşedintele american, Barack Obama, să înăsprească regulile cu privire la recurgerea la aceste atacuri lansate până acum împotriva insurgenţilor talibani.

"Recurgerea excesivă la drone riscă să ne ducă spre o pantă alunecoasă, care conduce la războaie continue sau mai importante", avertizează autorii, printre care se află şi generalul în retragere John Abizaid, fostul şef al Forţelor americane în Orientul Mijlociu. Aceştia explică: atacuri neconvenţionale de acest tip "riscă să fie iniţiate de alte ţări", alimentând instabilitatea. În plus, unele state nenominalizate în raport riscă să renunţe şi la criteriile minime utilizate de americani la lansarea acestor atacuri, care au făcut deja mii de victime civile colaterale.

Preşedintele american a promis în luna mai să ridice o parte a vălului secret care acoperă atacurile cu avioane fără pilot, astfel încât fiecare operaţiune să nu "creeze mai mulţi inamici decât sunt eliminaţi pe câmpul de bătălie".