
Social
Zbucium social şi politic în Egipt
Egiptul pare să nu mai aibă parte de odihnă. După înlăturarea de la putere a preşedintelui islamist Mohamed Morsi miercurea trecută, în fiecare zi au avut loc manifestaţii, dar şi ciocniri violente între susţinătorii şi contestatarii fostului şef al statului, armata intervenind în mai multe rânduri în acest conflict.
Tot armata a fost cea care a intervenit şi luni dimineaţă pentru a risipi un grup de manifestanţi pro-Morsi, adunaţi în faţa sediului Gărzii Republicane din Cairo. Nu se ştie cine a pornit conflictul – cele două părţi acuzându-se reciproc – dar rezultatul a fost un carnagiu : cel puţin 42 de manifestanţi au fost ucişi şi alţi câţiva răniţi. Din spusele armatei, şi un poliţist şi-a pierdut viaţa, după ce a fost împuşcat de un manifestant, iar câţiva recruţi au fost grav răniţi.
La scurt timp, Mohamed ElBaradei, unul dintre principalii opozanţi ai fostului preşedinte, dar şi Frontul Salvării Naţionale (FSN), o coaliţie laică, au cerut deschiderea unei anchete. Preşedintele interimar Adly Mansour a ordonat ulterior începerea rapidă a cercetărilor în acest caz. În plus, autorităţile egiptene au hotărât să închidă sediul partidului Fraţilor Musulmani, în urma descoperirii unor arme, după cum a declarat pentru AFP un oficial din domeniul serviciilor de securitate.
În pragul războiului civil?
Deocamdată, niciuna din tabere nu dă înapoi. Mai multe decât atât, Partidul Justiţiei şi Libertăţii (PLJ), organismul politic al Fraţilor Musulmani, a făcut apel luni la "revoltă", după carnagiul de dimineaţă. Aşadar, nici urmă de renunţare la lupta pentru putere din partea acestei tabere. Şi lesne de înţeles de ce : Mohamed Morsi - preşedintele înlăturat de la putere de armată în urmă cu 5 zile şi susţinut de Fraţii Musulmani - era un islamist, primul aşezat în fruntea statului în istoria Egiptului.
De cealaltă parte, contestatarii lui Morsi continuă să iasă zilnic în stradă, celebrând înlăturarea acestuia de la putere de către puternicii generali, pe care, de altfel, îi contestau vehement în urmă cu un an pentru că nu renunţau la putere, după înlăturarea lui Hosni Mubarak. Situaţie incertă, tulbure în Egipt ; totuşi, prea devreme pentru a se vorbi despre un război civil.
Incertitudine şi pe scena politcă
Faorit cert iniţial pentru funcţia de premier, lauretul premiul Nobel pentru Pace, Mohamed ElBaradei este mai de grabă favorit acum pentru scaunul de vicepreşedinte, conform unui anunţ al purtătoruli de cuvânt al preşedinţiei.
Luni, pentru funcţia de premier a fost vehiculat intens numele lui Ziad Bahaa Eldin, un tehnocrat de centru-stânga care a condus mai multe instituţii economice egiptene.
Cele două posibile nominalizări au mari şanse să fie confirmate, mai ales după ce formaţiunea Al-Nour, care se opunea ambelor propuneri, a anunţat că se retrage de la discuţiile pentru nominalizarea premierului şi formarea unui Guvern de tranziţie, denunţând "masacrul" manifestanţilor islamişti de luni dimineaţă.