Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Modificări importante în Legea Educației

Profesorii cu o vechime de 25 de ani vor lucra mai puține ore pe săptămână, a decis guvernul printr-o ordonanță care modifică Legea Educației. În plus, în anumite condiții, cadrele didactice se vor putea pensiona cu 3 ani mai devreme decât limita legală de vârstă.

Profesorii cu gradul didactic I și vechime de 25 de ani vor avea o normă de numai 16 ore pe săptămână, în loc de 18, așa cum era până acum, iar această schimbare le-ar putea crește veniturile  din ore suplimentare, anunță executivul. Scăderea normei nu e însă singura modificare făcută de guvern - profesorii se vor putea pensiona la cerere cu 3 ani înainte de limitele de vârstă prevăzute de lege și a fost schimbată și procedura de alegere a directorilor de școli. În plus, primarii vor avea voie să facă parte din consiliile de administrație ale școlilor, iar directorul unei unități de educație va încheia cu autoritățile locale un contract de management financiar-administrativ.

Cât privește învățământul superior, ordonanța de urgență stabilește că profesorii universitari nu pot fi titulari decât la o singură universitate și că rectorii nu pot avea mai mult de 2 mandate succesive complete.

De asemenea, decizia cabinetului reglementează, printre altele, modificarea duratei învățământului profesional,    organizarea celui postliceal și constituirea și conducerea consiliilor de administrație ale unităților de învățământ. Ordonanța de urgență aduce noi reguli și în ceea ce privește modalitatea de organizare și desfășurare a concursului de ocupare a posturilor didactice sau catedrelor vacante în educația preuniversitară de stat.