Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Srebreniţa comemorează 18 ani de la masacru

srebrenita-3.jpg

Srebrenita

Mii de musulmani s-au adunat la Srebreniţa, pentru a comemora 18 ani de la masacrul comis de forţele sârbe bosniace. Aici vor fi îngropaţi joi 409 musulmani, victime ale masacrului din 1995.

Cea mai tânără victimă va fi îngropată în acest an în centrul memorial. Este vorba despre un bebeluş care a decedat în iulie 1995 la puţin timp după naşterea sa în baza ONU de la Potocari. Până acum rămăşiţele a 6.066 de persoane în total au fost îngropate în centrul memorial de la Potocari, în apropiere de Srebreniţa, localitatea în care se află centrul memorial al masacrului.

Miercuri seara, aproximativ 6.000 de persoane sosiseră deja la Potocari, după ce au parcurs pe jos, în sens invers, drumul pe care bărbaţi musulmani din Srebreniţa l-au urmat prin pădure, în iulie 1995, pentru a fugi de masacru.

La 11 iulie 1995, cu câteva luni înainte de încheierea conflictului intercomunitar din Bosnia (1992-1995), trupele sârbe bosniace au preluat controlul Srebreniţei, enclava musulmană pe care, în 1993, ONU a proclamat-o "zonă protejată".

Aproximativ 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi au fost ucişi în câteva zile. Cadavrele lor au fost găsite în mai multe gropi comune.

Îngroparea unor victime exhumate din gropi comune şi identificate este organizată în fiecare an cu ocazia aniversării masacrului.

După ce au scăpat de justiţia internaţională timp de mai mulți ani, foştii lideri militar şi politic ai sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici şi Radovan Karadzici, sunt în prezent judecaţi de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, mai ales pentru masacrul de la Srebreniţa. Cei doi au fost arestaţi în Serbia, Karadzici în 2008 şi Mladici în 2011.