Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A crescut numărul de abuzuri asupra copiilor

Mai mult de 51.000 de apeluri au fost înregistrate la “Telefonul Copilului” în primele şase luni ale anului, anunţă asociaţia care a iniţiat proiectul în România. Principalele motive pentru care copiii sau părinţii au sunat sunt problemele de ordin psihologic, nevoia de comunicare şi neînţelegerile cu părinţii.

Cele peste 51.000 de apeluri înseamnă o creştere cu 23 la sută a cazurilor de abuz, iar în 2.600 de situaţii a fost necesară intervenţia autorităţilor, se arată într-un comunicat al asociaţiei “Telefonul Copilului”. Cifrele din primele şase luni sunt îngrijorătoare, fiind semnalate 1.100 de cazuri de abuz asupra copilului şi violenţă în familie, cele mai grave forme fiind molestarea fizică (34%), neglijarea (22%) şi abuzul emoţional (10%).

O creştere îngrijorătoare a fost înregistrată şi în cazul abuzului sexual asupra copilului, exploatării prin muncă, cerşetoriei şi traficului de minori. Au fost înregistrate în total 134 de astfel de situaţii, cu 42 la sută mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În 15,34% din apelurile înregistrate la numărul 116 111, părinţii au solicitat consiliere juridică pentru încredinţarea copilului, alocaţii şi indemnizaţii, pensie alimentară, menţinerea legăturilor personale, dreptul la vizită al părintelui care nu a obţinut încredinţarea copilului, ordonanţă preşedinţială, părăsirea ţării cu un minor, înregistrarea tardivă a naşterii precum şi drepturile copilului.

Cele mai multe plângeri au venit din Muntenia

Mediul cel mai frecvent raportat în ceea ce priveşte cazurile înregistrate la 116 111 este cel rural (38,03 la sută), alte 37,02 la sută dintre situaţii fiind din urban. În aproape un sfert dintre apeluri a fost solicitată confidenţialitatea.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate din regiunea Muntenia (21,87%), urmată de Moldova (14,91%), Transilvania (11,64%), Bucureşti (11,60%), Oltenia (11,25%), Dobrogea (4,95%) şi Banat (3,62%). În ceea ce priveşte repartizarea pe judeţe, cele mai multe cazuri au fost înregistrate din Buzău, Constanţa, Iaşi, Teleorman, Olt, Vrancea, Vâlcea, Prahova, iar cele mai puţine au fost sesizate din judeţele Sălaj, Harghita, Tulcea, Alba, Covasna, Satu Mare, Bihor şi Bistriţa-Năsăud.

Care sunt motivele apelurilor?

Problemelor de ordin psihologic, nevoia de comunicare, neînţelegerile cu părinţii sau relaţiile deficitare sunt principalele motive pentru care copiii sau părinţii au apelat la numărul gratuit 116 111. “Conform datelor centralizate de Asociaţia Telefonul Copilului, depresia, tulburările de comportament, gândurile suicidale, automutilarea totalizează 30,27% din numărul apelurilor copiilor. Principalele cauze identificate pe parcursul consilierii au fost lipsa părinţilor (părinţi plecaţi în străinătate), neînţelegeri cu părinţii, abuzul fizic şi neglijarea în familie, decesul părinţilor, probleme sentimentale şi «bullying», fenomen existent atât în mediul şcolar, cât şi în mediul online. Fenomenul bullying este reprezentat de agresiunea verbală, fizică, emoţională, intimidarea, ameninţarea asupra unui copil, fenomen care nu este recunoscut în mediul şcolar, aşadar şi soluţiile anti-bullying sunt ignorate”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Dependenţa de mediul digital reprezintă un alt fenomen în creştere în rândul copiilor, în 12 la sută din numărul total al apelurilor copiilor, tulburările de comportament având drept cauză şi dependenţa de dispozitive digitale precum smartphone, tabletă sau jocuri virtuale.

Numărul 116 111 este o linie europeană de asistenţă pentru copii, iar apelul este gratuit în reţelele Romtelecom şi Cosmote.