Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Foarte puțini români au card european de sănătate

card-european-asigurari-sanatate.jpg

card de sanatate european

Peste 190 de milioane de persoane au card european de sănătate. Dintre aceștia puțin peste 109 mii sunt români.

Peste 190 de milioane de persoane deţin un card european de asigurări sociale de sănătate care le permite să obţină îngrijiri medicale de urgenţă când călătoresc în Uniunea Europeană, Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi Islanda.

Datele Comisiei Europene arată că numărul titularilor de Card European de Asigurari Sociale de Sănătate a crescut în mod constant. Astfel în 2012 s-au înregistrat 15 milioane de noi cetăţeni care deţin un card european de asigurări sociale de sănătate, comparativ cu anul precedent.

În topul țărilor cu cei mai mulți deținători de carduri europene de sănătate stă Italia cu  9 milioane de posesori. Pe locul 2 se află Franţa cu aproximativ 5 milioane și jumătate de deținători de card european de sănatate, urmată de Marea Britanie cu 5 milioane 300 de mii de asigurați.

Spitalele care asigură servicii de sănătate publică sunt obligate să recunoască acest card. În marea majoritate a cazurilor, pacienţii care prezintă CEASS beneficiază de asistenţă medicală necesară, iar costurile le sunt rambursate. În cazul în care cardul nu este acceptat, pacienţii ar trebui să contacteze autoritatea de sănătate relevantă din ţara pe care o vizitează.