Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românul şi banul

Doar o treime dintre români economiseşte banii...Iată ce rezultă în urma unui sondaj pe teme financiare realizat de firma britanică de cercetare YouGov. Motivul : cheltuielile depăşesc adesea veniturile şi puţini sunt fericiţii care pot pune bani deoparte.

Românii întreţin o relaţie specială cu banii: muncesc mult pentru a-i obţine, aşa că sunt foarte atenţi la modul în care îi cheltuiesc, iar când îi pun deoparte pretind siguranţă maximă, care e chiar mai importantă decât randamentul...Aceasta ar fi principala concluzie a studiului din care reiese că doar un român din trei reuşeşte să pună bani deoparte. Cei mai mulţi bani se duc pe locuinţă, confort şi traiul de zi cu zi şi cea mai mare temere de ordin financiar este să nu se scumpească întreţinerea casei. Aceasta este aşadar prioritatea zero : 35 la sută din cei chestionaţi în cadrul sondajului au declarat că apelează la împrumuturi pentru mini-investiţii în confortul vieţii de familie şi, comparativ, doar 22 la sută din cei chestionaţi se împrumută pentru a acoperi cheltuielile legate de educaţia copiilor. Interesant este că românii sunt destul de prudenţi când vine vorba de sumele împrumutate : 90 la sută dintre respondenţi au declarat că împrumută doar sume de bani care se potrivesc situaţiei lor financiare, iar 94 la sută spun că analizează atent avantajele şi implicaţiile contractării unui împrumut înainte de semnarea contractului.

Principala îngrijorare pentru 62 la sută din participanţii la studiu este legată de presiunea cheltuielilor zilnice asupra bugetelor personale, urmată de stabilitatea locului de muncă, care îi preocupă pe 17 la sută dintre români, şi de costurile legate de educaţia copiilor, care-i îngrijorează doar pe 7 la sută. În acelaşi timp, din studiu mai reiese că şase români din zece sunt mult mai atenţi cu cheltuielile lor zilnice de la declanşarea crizei. Din acelaşi motiv românii se gâdesc de două ori înainte de a se împrumuta. Să mai spunem că şapte din zece persoane chestionate au declarat că le-ar fi dificil sau imposibil să facă rost de bani pentru o nevoie urgentă motiv pentru care accesul rapid la produsele şi serviciile financiare oferite sunt cei mai importanţi factori de care ţin cont atunci când aleg o instituţie financiară.

În fine, întrebaţi ce ar face dacă ar avea bani de investit, 42 la sută dintre români au spus că i-ar depune într-o bancă şi o treime au declarat că ar vrea să investească în fonduri private de pensii şi asigurări de viaţă. În ceea ce priveşte evoluţia economică a ţării în perioada următoare, jumătate dintre cei chestionaţi sunt fie optimişti şi întrevăd o creştere economică. De asemenea, 37 la sută dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei lor financiare, fie ca urmare a schimbării locului de muncă, fie datorită realizării unor venituri mai mari. Cercetarea YouGov face parte dintr-o iniţiativă desfăşurată în rândul clienţilor grupului britanic International Personal Finance în toate cele şase ţări în care acesta este prezent.