Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Violenţe în creştere la Ierusalim, după asasinarea celor trei adolescenţi israelieni

israel.jpg

Israel Hamas

Un palestinian a fost răpit şi ucis la Ierusalim, într-o "presupusă acţiune de răzbunare" după uciderea celor trei israelieni în Cisiordania. Peste 200 de persoane au participat la o manifestaţie antiarabă la Ierusalim, 28 de persoane fiind arestate din cauza violenţelor.

Un tânăr palestinian în vârstă de 17 ani a fost răpit în Ierusalimul de Est anexat şi ocupat de către Israel, după care a fost ucis într-o "presupusă acţiune de răzbunare", după uciderea celor trei israelieni în Cisiordania, a anunţat miercuri dimineaţa postul militar de radio, relatează AFP.

Potrivit postului de radio, adolescentul a fost răpit în cartierul palestinian Shuafat, iar cadavrul i-a fost descoperit câteva ore mai târziu într-o zonă din Ierusalimul de Vest.

Poliţia israeliană a precizat că un adolescent arab a fost văzut în timp ce era urcat cu forţa într-o maşină, în Ierusalimul de Est, sectorul cu populaţie majoritar arabă al oraşului.

"În urma unor căutări, un cadavru a fost găsit în apropiere de pădurea de la Ierusalim", într-un cartier israelian, a declarat pentru AFP Luba Samri, o purtătoare de cuvânt a poliţiei israeliene, precizând că poliţia efectua cercetări pentru a stabili legătura dintre răpire şi descoprirea cadavrului.

Confruntări au izbucnit miercuri dimineaţa în tabăra de refugiaţi de la Shuafat, între palestinieni şi forţele de securitate israeliene, potrivit unui fotograf AFP.

Cei trei adolescenţi israelieni - Eyal Yifrah (în vârstă de 19 ani), Gil-Ad Shaer (16 ani) şi Naftali Frenkel (16 ani) - dispăruseră pe 12 iunie în Cisiordania. Naftali Frenkel are şi cetăţenie americană.

Între timp Premierul Benjamin Netanyahu şi preşedintele Shimon Peres au participat la funeraliile celor trei adolescenţi găsiţi morţi luni după-amiază în Cisiordania. Israelul afirmă că cei trei au fost răpiţi de o celulă a mişcării islamiste Hamas. Autoritatile de la Ierusalim ameninta cu operaţiuni militare în Cisiordania şi Fâşia Gaza.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, şi ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon, propun ca una dintre reacţiile la asasinarea celor trei adolescenţi să fie intensificarea activităţilor de colonizare şi crearea unei colonii în memoria celor trei tineri, afirmă surse citate de Haaretz.

Conform unui oficial israelian, Yaalon a sugerat relansarea construcţiilor la colonia G'vaot, care ar urma să poarte numele celor trei adolescenţi.

În cursul şedinţei guvernamentale de luni seară, Yaalon a prezentat un plan care prevede intensificarea generală a activităţilor de colonizare în Cisiordania, deşi Guvernul de la Ierusalim a promis Statelor Unite că va limita colonizarea.