Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, în zi de sărbătoare

Sărbătoare pe străzile Parisului, acolo unde este celebrată, ca în fiecare an, Ziua Naţională a Franţei. Pe 14 iulie 2013, se împlinesc 223 de ani de la luarea cu asalt, în 1789, a închisorii regale Bastilia, a cărei cădere a marcat în mod simbolic sfârşitul vechiului regim. Mii de oameni asistă la parada militară de pe Champs Elysee. Ziua naţională a Franţei este celebrată şi la Bucureşti.

La obişnuita paradă militară de pe Champs Elysee vor participa aproape 5000 de soldaţi, 240 de cai şi 265 de vehicule militare. La eveniment va asista şi preşedintele Franţei, Francois Hollande.

Concerte şi alte evenimente vor avea loc în majoritatea localităţilor Franţei. Seara, mii de oameni sunt aşteptaţi lângă Turnul Eiffel, pentru a admira focurile de artificii.

Preşedintele va relua tradiţia interviului televizat chiar dacă popularitatea lui François Hollande este la pământ, şeful statului francez s-a decis să reia tradiţia interviului televizat dat de la Élysée cu această ocazie. Pe durata a 30 de minute, Hollande va fi intervievat de Claire Chazal de la TF1 şi Laurent Delahousse de la France 2, scrie presa franceză, citată de adevărul.ro.

Ziua Franţei, celebrată şi la Bucureşti

Spectacolul-colaj de şansonete "Paris, Mon Amour", al Teatrului Naţional de Operetă din Bucureşti, va fi prezentat duminică, în Parcul Titan, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, scrie Mediafax.

Programul include un show muzical în aer liber, "Paris, ieri şi azi, concertul de dragoste şi cavalerism", susţinut de formaţia Truverii, un spectacol de operă pentru copii, "Monsieur Choufleuri" (Opera Comică pentru copii), şi proiecţia de film "Paris, je t'aime", prezentată de Irina Margareta Nistor. Conceptul şi regia evenimentului sunt semnate de Alice Barb.

Spectacolul Teatrului Naţional de Operetă închide programul artistic al zilei şi aduce în faţa publicului cele mai cunoscute şansonete franţuzeşti ale lui Edith Piaf ("Je ne regrette rien", "La vie en rose"), Jacques Brel ("Ne me quitte pas") şi Joe Dassin ("Salut"), interpretate de soliştii Operetei, cu acompaniamentul orchestrei şi al ansamblului de balet.

Spectacolul "Paris, mon amour" este una dintre cele mai de succes producţii ale instituţiei, jucată până acum în peste 10 oraşe din ţară, în faţa a mii de spectatori.

Evenimentul este urmat de lansarea albumului cu muzica inclusă în spectacol, primul proiect de înregistrare pe suport audio a pieselor interepretate într-un spectacol muzical.

Reprezentaţia se desfăşoară în cadrul Zilelor Multiculturalităţii, un eveniment organizat de Primăria Sectorului 3 şi de Centrul Cultural "Casa Artelor", cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei (14 iulie).