Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studenţii cer demisia ministrului pentru învăţământ superior

Guvernul a adus recent printr-o ordonanţă de urgenţă o serie de modificări la legea educaţiei. Multe privesc învăţământul universitar de stat şi particular şi au stârnit imediat reacţii critice din partea mediului universitar. Alianţa Naţională a Asociaţiilor de Studenţi din România, ANOSR, a cerut imediat demisia ministrului pentru învăţământul superior, Mihnea Costoiu, pe care îl acuză că ar aduce atingeri grave calităţii şi credibilităţii universităţilor de stat sau particulare.

Preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş, spune că o serie de prevederi din ordonanţă lasă loc unei scăderi a calităţii învăţământului superior şi politizării lui. « În primul rând devine mult mai greu pentru persoanele competente mai tinere să evolueze în universităţi pe funcţii de conducere şi cresc şansele să rămână o serie de oameni care vor avea putere pe termen nelimitat. În acelaşi timp, cel puţin în învăţământul privat, temerea noastră e că învăţământul va fi văzut mai mult ca o afacere...O să fie tot mai multe fabrici de diplome şi asta o să fie o lovitură gravă dată învăţământului superior », a rezulmat la RFI Mihai Dragoş.

Acesta a dat şi o serie de exemple de măsuri care îi nemulţumesc pe studenţi : rectorii vor putea fi aleşi doar pentru două mandate succesive complete ceea ce le-ar permite să recandideze « pe modelul Putin », funcţiile universitare de conducere nu vor mai fi incompatibile cu statutul de parlamentar, regimul în care se vor susţine doctoratele la stat va fi mai lax şi, în universităţile particulare, obligaţiile legate de calitatea actului de învăţământ ar urma şi ele să fie şubrezite, potrivit reprezentantului ANOSR.

Prin urmare, Alianţa Naţională a Asociaţiilor de Studenţi solicită retragerea ordonanţei şi demisia ministrului ameninţând că altfel ar putea avea loc proteste în toamnă şi procese pentru că nu se justifica schimbarea unei legi organice prin ordonanţă de urgenţă.

În replică, parlamentarul social democrat Cătălin Croitoru, fost lider sindical în educaţie, spune la RFI că ordonanţa reprezintă doar o corectură necesară a unei legi adoptate prin asumarea răspunderii urmând ca în toamnă actuala putere să vină cu un nou pachet legislativ care să reaşeze lucrurile în sistem. Acesta demontează la rândul său argumentele celor care critică prevederile ordonanţei şi spune că acuzaţiile ar avea iz politic. Cătălin Croitoru insistă că, deşi se schimbă regimul de funcţionare al universităţilor particulare, acestea tot vor avea nevoie de acreditare şi de respectarea unor standarde de calitate de la care nu se va face rabat.

De asemenea, în privinţa conducerii universităţilor, parlamentarul social democrat spune că – atâta timp cât este aleasă democratic şi competentă – nu contează numărul sau durata mandatelor şi că, pentru clasa politică va fi un plus de valoarea atragerea mediului academic în băncile legislativului, o tradiţie politică de altfel în secolele trecute.

 

 
Preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş.