Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Italia: imigranţii, cele mai vulnerabile victime ale crizei

Situaţia este “extrem de îngrijorătoare” şi chiar “explozivă” în Italia, unde imigranţii cad în număr mare victime ale şomajului şi crizei. Avertismentul este lansat de Ministerul Muncii din peninsulă, care a estimat că în prezent, peste 385 de mii de străini nu au un loc de muncă, în contextul în care aproximativ 220 de mii se aflau în această situaţie în 2008, la începutul crizei economice.

Nivelul şomajului în rândul imigranţilor a "explodat" în ultimii ani, crescând de la 5,6% la peste 14 procente, în comparaţie cu o medie naţională de 12%. "Situaţia se agravează odată cu criza, care se traduce printr-o creştere a numărului de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi o scădere a numărului de locuri de muncă disponibile", a subliniat unul dintre autorii raportului, Antonio Marzano.

Documentul insistă şi asupra importanţei imigranţilor, fără de care creşterea demografică a Italiei ar fi egală cu zero, iar populaţia ar îmbătrâni şi mai rapid. Din raport mai reiese că imigranţii au preluat slujbele puţin tentante pentru italieni şi reprezentau anul trecut 34% dintre muncitorii care ocupă posturi cu un nivel de calificare scăzut, în comparaţie cu 29% în 2008. Documentul evidenţiază şi diferenţele de salarizare între italieni şi străini, care par să se amplifice. Astfel, salariul mediu al muncitorilor imigranţi este de 968 de euro, faţă de 1.304 euro în cazul italienilor.

În fine, din raport reiese că anul trecut, proporţia imigranţilor în cadrul populaţiei totale s-a stabilizat la 7,9%, fiind practic de trei ori mai mare decât în 2002. Cu ocazia prezentării acestui raport, Ministrul Muncii, Enrico Giovannini, a declarat că "muncitorii imigranţi sunt dezavantajaţi şi pentru că în Italia, despre jumătate dintre locurile de muncă se află prin intermediul cunoştinţelor sau contactelor personale". El a apreciat că este necesar ca Guvernul să creeze "mai multe centre pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, cu scopul de a reduce acest dezavantaj şi pentru ca oferta de locuri de muncă şi cererea să se întâlnească într-un mod mai adecvat".

Pentru a avea o imagine de ansamblu, să mai spunem că în Franţa, rata şomajului în rândul imigranţilor a crescut cu 5,2 puncte procentuale, în comparaţie cu situaţia din 2008, la peste 19 procente, iar în Spania, cu 20 de puncte procentuale, până la peste 36%. Raportul a fost prezentat în contextul unei polemici privind remarcile rasiste ale vicepreşedintelui Senatului, Roberto Calderoli, care a comparat-o cu un urangutan pe ministrul Integrării, Cécile Kyenge, prima femeie ministru de culoare din Italia.