Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israelul încearcă să calmeze situaţia explozivă din Fâşia Gaza

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Autorităţile israeliene încearcă să detensioneze situaţia ajunsă aproape explozivă, după ce ancheta a confirmat că tânărul palestinian răpit şi ucis săptămâna trecută a fost ars de viu de un grup de extremişti, pentru a răzbuna moartea a trei tineri studenţi israelieni, fapt ce a provocat furia palestinienilor. Duminică, premierul Benjamin Netanyahu s-a aflat în situaţia delicată de a încerca să calmeze atât partea palestiniană, cât şi o parte mai radicală a Cabinetului său, care cere sancţiuni militare împotriva Hamasului, acuzat la rândul său că i-ar fi ucis pe cei trei tineri israelieni.

"Experienţa a dovedit că în momente precum cel de acum trebuie să acţionăm în mod responsabil, să ne păstrăm cumpătul şi să ne abţinem de la declaraţii dure şi impulsive", a spus Netanyahu, care a promis să "facă tot ceea ce este necesar pentru a readuce pacea şi securitatea" în sudul Israelului. Aici, aproximativ 15 rachete şi obuze de mortier au fost trase zilele acestea de pe teritoriul Fâşiei Gaza. Netanyahu i-a ţinut astfel piept ministrului său de Externe, Avigdor Liberman, care cere "distrugerea imediată a uzinelor de rachete şi infrastructurilor teroriste din Fâşia Gaza", potrivit presei de la Tel Aviv.

De asemenea, pentru a ţine piept furiei palestinienilor care au protestat masiv zilele acestea faţă de uciderea lui Mohammad Abu Khdeir, în vârstă de 16 ani, premierul a cerut şi a obţinut sprijinul Shin Bet, serviciul de securitate internă, care a anunţat că "mai mulţi suspecţi de origine evreiască" au fost arestaţi şi sunt interogaţi. Perioada de detenţie va fi prelungită cu opt zile pentru cinci dintre ei şi cu cinci zile pentru unul.

În fine, premierul a trebuit să dea socoteală şi pentru agresarea în închisoare a vărului tânărului asasinat, un băiat de 15 ani cu cetăţenie americană, fapt care a provocat furia Washingtonului. Pentru asta, tânărul a fost eliberat şi pus doar în arest preventiv nouă zile la domiciliul său, pentru că ar fi atacat cu pietre Poliţia. Ministerul israelian de Interne a deschis o anchetă internă cu privire la agresarea tânărului în arest, catalogată ca "gravă".

Statele Unite au cerut o anchetă transparentă, corectă şi rapidă şi au anunţat că "în cazul în care ancheta se va încheia rapid, tânărul ar putea să revină în Florida". Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a adăugat că Washingtonul "continuă să supravegheze îndeaproape situaţia" şi "rămâne profund îngrijorat" în legătură cu acest caz. De asemenea, Statele Unite au condamnat din nou "utilizarea excesivă forţei" şi au cerut o "anchetă rapidă, transparentă şi credibilă". Ministrul israelian de Interne, Tzipi Livni, a insistat însă că agresarea în arest "nu reflectă politica de aplicare a legii în ţară".