Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa denunţă "complicitatea inexplicabilă" a unei părţi a conducerii Bisericii faţă de pedofilie

papa.jpg

Papa cere iertare victimelor preoților pedofili

Papa Francisc a primit pentru prima dată la Vatican victime ale unor preoţi pedofili. Intalnirea a fost privata, extreme de aşteptată, asociaţii ale victimelor exprimându-şi nemulţumirea faţă de faptul că nu a avut loc mai devreme şi apreciind că Varicanul nu depune eforturi suficiente în lupta împotriva  pedofiliei. Scandalul dezvăluit în anii 2000 a vizat zeci de mii de copii, în numeroase ţări, din Irlanda şi până în Statele Unite. Faptele au avut loc în anii '60 şi '70. Biserica este acuzată că adesea a tolerat, iar uneori i-a protejat pe infractori.

Papa Francisc a condamnat luni cu fermitate complicitatea sau indiferenţa unei părţi a ierahiei Bisericii faţă de fapte de pedofilie în rândul clerului, care va trebui ca de-acum "să dea socoteală", relatează AFP.

Durerea victimelor şi sinuciderile "apasă conştiinţa Bisericii", a declarat Papa argentinian într-o slujbă oficiată la reşedinţa Sfânta Marta, la Vatican, unde a primit şase victime - trei femei şi trei bărbaţi, şi anume doi germani, doi britanici şi doi irlandezi.

Întâlnirea lui Francisc cu aceste victime din Europa a fost îndelungată, el discutând individual câte o jumătate de oră cu fiecare dintre ele, într-un gest care marchează voinţa unei "toleranţe zero" faţă de scandalul care a afectat zeci de mii de copii şi adolescenţi, în principal în anii '60 şi '70.

Într-o referire clară la episcopi care au acoperit faptele unor preoţi infractori, el a "cerut iertare" pentru "omisiunea conducătorilor, care nu au răspuns în mod adecvat raporturilor cu privire la abuzuri sexuale" mai ales din partea victimelor-însele.

"Nu există loc în Biserică pentru cei care comit aceste abuzuri şi mă angajez să nu tolerez ca un individ să-i facă rău unui copil, credincios ori nu", a spus Papa. Episcopii este necesar "să dea socoteală" în cazul unui viitor scandal, a avertizat el.

El a denunţat, în termeni fără precedent la Vatican, "complicitatea inexplicabilă" cu infracţiuni care au avut drept consecinţe "dureri emoţionale profunde", "adicţii", "dificultăţi relaţionale", iar uneori sinuciderea.

În predica susţinută, el nu a anunţat reforme pentru eficientizarea luptei împotriva pedofiliei, spre nemulţumirea asociaţiilor angajate în această bătălie. Însă a cerut ca victimele să-l "ajute" să implementeze cele mai bune politici, adecvate protecţiei copiilor.

"Victimele au apreciat faptul că au fost ascultate cu mare atenţie", a declarat preotul Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Papei, apreciind că "această ascultare" a fiecăruia "va arăta drumul" de urmat de către toţi preoţii Bisericii.

Acuzaţii ale asociaţiilor - care au denunţat un "nou exerciţiu de relaţii publice" - au fost respinse luni de către preotul Lombardi în faţa presei, acesta trecând la contraatac. "Acest grup a demonstrat întotdeauna că nu este pregătit să înţeleagă intenţiile Papei şi ale precedentului Papă" Benedict al XVI-lea, a subliniat el.

Cele şase victime, selectate de către comitetele bisericilor naţionale însărcinate cu reabilitarea persoanelor abuzate, au sosit cu o zi înainte la reşedinţa Sfânta Marta.

Papa, care i-a comparat pe membrii clerului care abuzează un copil cu cei care săbvârşesc "o slujbă neagră", a creat în martie o comisie de experţi pentru protejarea minorilor.

Această comisie s-a reunit duminică. Nume ale unor experţi din Asia, America Latină şi Africa au fost propuse pentru suplimentarea celor opt experţi numiţi deja, provenind în principal din emisfera nordică - inclusiv o fostă victimă irlandeză.

În bisericile din emisfera sudică, pedofilia este un subiect tabu.

Această întâlnire cu victime este prima a lui Francisc şi a şasea a unui papă. Benedict al XVI-lea s-a întâlnit pentru prima dată cu un grup de victime la Washington, în aprilie 1998, după care s-a întâlnit cu alte grupuri mici în Australia, Malta, Marea Britanie şi Germania.

Asociaţiile reproşează papilor că se întâlneasc cu catolici care au rămas în cadrul Bisericii, în pofida a ceea ce li s-a întâmplat, şi nu şi cu cei care au părăsit Biserica.

Vaticanul a fost acuzat în mai multe rânduri, în cadrul unor comitete pentru drepturile copilului şi împotriva torturii de la ONU, că a continuat să muşamalizeze cazuri.

Un fapt dificil de înţeles este că anchetele canonice de la Vatican rămân secrete. Alt reproş este că o colaborare cu autorităţile civile depinde de conferinţele episcopale şi că nu este obligatorie.