Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Amnesty International denunţă rasismul european în creştere

roms-4-0.jpg

Sursa foto : mobile.english.rfi.fr

Raport extrem de critic al Amnesty International la adresa rasismului în creştere în Europa...În document, cunoscuta organizaţie pentru apărarea drepturilor omului a analizat situaţia din 24 de state membre ale Uniunii Europene şi a ajuns la concluzia că în majoritatea s-au încălcat drepturile imigranţilor şi ale minorităţilor etnice sau sexuale.

Tratamentul dur faţă de refugiaţii din Africa şi Asia, legile aspre care vizează contra-terorismul şi se răsfrâng asupra musulmanilor, rasismul faţă de populaţia romă, sunt principalele probleme identificate de Amnesty International în Europa. În document se menţionează astfel faptul că, în ciuda promisiunilor făcute Comisiei Europene, Franţa a expulzat peste 9.000 de romi în primul trimestru al anului trecut, iar autorităţile locale au refuzat să ţină cont de reglementările internaţionale împotriva aceste practici. Poliţia franceză a ignorat noile reguli legate de stabilirea unui profil etnic pe baza verificărilor actelor de identitate, denunţă Amnesty. Numele bărbaţilor care au murit în custodia poliţiei franceze înainte de 2012 reflectă de asemenea violenţa etnică împotriva persoanelor din Africa, Asia sau Orientul Mijlociu: Abou Bakari Tandia, Ali Ziri sau Lamine Dieng sunt doar câteva dintre numele citate drept exemplu de cunoscutul ong.

Şi Germania este acuzată că abuzează de drepturile imigranţilor, deoarece a refuzat să acorde statul de refugiat unui grup de 195 de tunisieni şi 105 irakieni. Mai mult, Germania s-a bazat pe „asigurări diplomatice“- acceptând promisiuni de comportament bun de la ţări care torturează prizonierii – ca bază pentru repatrierea celor care au cerut azil politic în această ţară.

Pe lista neagră figurează şi Italia care a continuat să creeze tabere segregate pe criterii etnice pentru grupurile de romi şi i-a dat afară din caselelor lor, în stradă. În oraşul Pescara, după asasinarea unui italian de către un aşa-zis bărbat rom, aversiunea faţă de romi a crescut şi „familiile de romi ajunseseră să se teamă să îşi mai ducă copiii la şcoală“, se arată în raport.

Spania se află şi ea printre statele care au încălcat conduita internaţională, după ce a trimis înapoi 70 de imigranţi din insula Isla de Tierra din Maroc, fără să le permită accesul la procedurile de acordare a azilului. Un alt cetăţean marocan a fost luat pe sus de pe străzile din Madrid de către poliţie şi a fost bătut de cinci ofiţeri care i-au adus injurii rasiste, dezvăluie Amnesty.

Pe de altă parte, Italia, Germania şi Marea Britanie sunt criticate din cauza modului în care folosesc legislaţia contra-teroristă pentru a reţine şi expulza majoritatea suspecţilor musulmani. Alte probleme asemănătoare au fost identificate şi în Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Letonia, Malta, Olanda, Polonia, România, Slovacia şi Suedia.

În fine, Amnesty critică dur gestionarea greşită a incidentelor homofobe în Bulgaria, Croaţia, Italia, Lituania şi Slovacia. Totuşi, cele mai mari griji sunt legate de Grecia şi Ungaria. Amnesty a raportat că partidul de extremă dreapta Zorii Aurii, care are 18 locuri în parlamentul elen, şi-a intensificat activităţile rasiste şi homofobe. Mai mult, şi poliţia grecească a avut câteva acţiuni necorespunzătoare asupra imigranţilor, lucru ce a „creat multă îngrijorare despre discriminarea etnică şi dezvoltarea atitudinilor xenofobe“. Condiţiile din centrul de detenţie pentru imigranţi aflat în Elliniko au fost catalogate de Amnesty International drept „inumane şi degradante“.

Şi în Ungaria, avertizează Amnesty, miliţiile de extremă dreapta continuă campania de intimidare la adresa populaţiei rome. Cazul din august 2012, când sătenii din Devescer au aruncat cu pietre în casele romilor în timp ce forţele de poliţie se uitau, a scandalizat opinia publică. Ulterior, oameni îmbrăcaţi în uniforme negre au mărşăluit pe străzile din Cegled în cartierele de romi scandând lozinci anti-romi, încă odată în văzul poliţiei, aminteşte Amnesty International.