Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina, bătălia pentru Donețk

donetk.jpg

Sursa foto : Reuters.

În Ucraina, lupte grele au loc la Donețk, în estul țării. Oraș de un milion de locuitori, controlat în ultimele luni de separatiștii pro-ruși, Donețkul e teatrul unui atac masiv al armatei ucrainiene, care încearcă să preia controlul orașului. 

Situația e una de război. O știre venită vineri după amiază din partea Ministerului ucrainean de interne arată că 30 de militari și polițiști ucrainieni și-au pierdut viața într-un atac cu rachete al separatiștilor pro-ruși. Dacă se confirmă această informație, e cel mai grav atac din Ucraina din ultima vreme.  

La Donețk sute de familii părăsesc orașul, luptele cele mai grele se dau în jurul aeroportului, care e grav avariat și închis.  Luptele au început joi, când armata ucraineană a atacat orașul controlat de insurgenții pro-ruși. În ultimele zile, armata a preluat mai multe orașe care se aflau în mâinile rebelilor și în primul rând Slaviasnk, sâmbătă. Acele orașe au fost eliberate destul de ușor, pentru că rebelii nu au opus mare rezistență, dar au anunțat că se repliază pentru a rezista la Donețk.  

Ce se întâmplă pe frontul diplomatic ?  

Discuțiile continuă, dar un acord de încetare a focului pare încă departe. Președintele ucrainean a discutat cu cancelarul german la telefon şi i-a spus Angelei Merkel că e gata să încheie un acord de încetare a focului cu separatiștii, cu o condiție însă : să fie asigurat controlul frontierei estice cu Rusia, în așa fel încât să fie oprit transferul de arme și luptători din Rusia.  Petro Porosenko a cerut și eliberarea tuturor ostaticilor.  

Amnesty Internațional, raport despre tortură

Mai multe orașe ucrainiene din estul țării au fost eliberate din mâinile rebelilor. În aceste condiții au apărut multe mărturii despre răpirile și torturile pe care le făceau aceștia.  Potrivit Amnesty Internațional, sute de persoane au fost răpite în ultimele trei luni. Majoritatea răpirilor sunt comise de separatiști înarmați și victimele sunt deseori torturate. Potrivit ministerului ucrainean de interne, 500 de persoane au fost răpite în perioadă aprilie iunie. ONU vorbește însă despre 222 de cazuri.  Cine sunt cei răpiți ? E vorba despre militanți, oameni politici, ziariști, dar și oameni de afaceri.

În ceea ce privește identitatea răpitorilor, ei sunt fie militanți pro-ruși care văd dușmani și « fasciști » peste tot, fie pur și simplu bandiți, care profită de starea de nesiguranță din estul țării pentru a cere răscumpărări. Victimele au fost bătute și torturate înainte de a fi eliberate în schimbul unei sume de bani. Astfel, un tânăr de 19 ani spune că tatăl lui a plătit 60 de mii de dolari pentru a-l elibera.