Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Religie pe ritmuri samba, la Copacabana

religie-ritmuri-samba-copacabana.jpg

Tineri pelerini cântă şi dansează la Copacabana (Foto: Reuters/Sergio Moraes)

Atmosferă festivă în debutul Zilelor Mondiale ale Tineretului Catolic. Sute de mii de oameni au participat la evenimentul de pe plaja Copacabana, în oraşul brazilian Rio de Janeiro. Punctul culminant al manifestării va fi participarea de joi a Papei Francisc.

În ciuda vântului rece şi a ploii care a udat nisipul de la Copacabana toată după-amiaza de marţi, ambianţa de pe plajă a fost electrică, transmite corespondentul RFI la Rio de Janeiro, François Cardona. În faţa unor ecrane gigantice, tinerii pelerini au dansat pe ritmurile unor cântece cu tentă religioasă foarte festive.

În Brazilia, Biserica Catolică a pierdut un sfert dintre fidelii săi, în ultimii 30 de ani. Pentru Calisto, un brazilian de 17 ani, este momentul ca Biserica să recupereze din stima tinerilor: "Noi, tinerii, adorăm să sărbătorim! Atmosfera aceasta care combină sărbătoarea şi Biserica îi atrage pe tineri, iar acest lucru este esenţial, întrucât tineretul este baza Bisericii Catolice".

Pe de altă parte, persistă teama ca protestele de stradă să perturbe atât vizita Papei Francisc în Brazilia, cât şi Zilele Mondiale ale Tineretului Catolic. Protestatarii denunţă costurile acestei vizite papale, care se ridică la 40 de milioane de euro.

Pe fondul imnurilor religioase, sutele de mii de tineri s-au dispersat apoi, dându-şi întâlnire joi, tot la Copacabana, de această dată cu Papa Francisc.