Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zi tensionată în Bulgaria

zi-tensionata-bulgaria.jpg

Proteste în Bulgaria (Foto: Reuters)

Parlamentul bulgar îşi redeschide porţile joi, după violenţele de stradă din ultimele zile. Noi proteste au avut loc în ultimele 24 de ore. Manifestanţii au înconjurat miercuri seară clădirea Legislativului.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

În urma ciocnirilor violente din Piaţa Parlamentului, miercuri seară zona a fost blocată de un număr mult mai mare de demonstranţi, care au înconjurat într-un mod paşnic clădirea, timp de câteva ore, scandând "Demisia!" şi "Mafia!".

Au fost blocate străzi și intersecții în centrul Capitalei bulgare. Demonstrații au avut loc la Plovdiv, Varna, Iambol și Smolean. Grupuri din Plovdiv și Varna intenționează să se deplaseze la Sofia. Provincia însă rămâne în general pasivă, spre deosebire de protestele antimonopol din februarie.

Şedința de joi a Parlamentului, la care urmează a fi dezbătută actualizarea bugetului va atrage din nou în zonă mii de protestatari.

De cealaltă parte a baricadei, socialiştii vor contraataca, demonstrând unitatea de nezdruncinat moștenită de la predecesorii comunişti. Sâmbătă va avea loc tradiționala adunare de la vârful Buzludja, unde cu 122 de ani în urmă a avut loc Congresul de constituire a Partidului Social Democrat. Se așteaptă participarea a câteva zeci de mii de simpatizanți ai partidului. S-au auzit voci ca adunarea să aibă loc într-un mod exepțional în Capitală, dar până la urmă a fost aleasă varianta mai puțin periculoasă pentru liniștea publică.

Continuă și colectarea de semnături sub două petiții. În sprijinul Guvernului Oreșearski au semnat peste 250 de mii, iar pentru demisia președintelui Plevneliev, de zece ori mai puțin.

 

Deciziile politice

 

După ce protestul civic a degenerat în acțiuni violente în Piața Parlamentului, a venit timpul pentru analizele și deciziile politice. Miza protestului depășește cadrul național, având în vedere că liderul socialist Serghei Stanișev este președinte al PSE și un eșec al său va putea afecta pozițiile socialiștilor europeni pentru alegerile europene din mai 2014.

În loc de data pentru alegeri anticipate, Consiliul Superior al Partidului Socialist a decis târziu miercuri seară ca președintele Parlamentului, Mihail Micov să înceapă consultări pentru ieşirea din criză, cu forțele politice și unele instituții, precum Președinția, Procuratura și Ministerul de Interne.

Plenara nu a acceptat propunerea ex-președintelui Pârvanov privind convocarea Consiliului de Securitate Națională, menit să rezolve astfel de crize.

În cadrul unei astfel de ședințe în urma demonstrațiilor antiguvernamentale din februarie 1997, Pârvanov, la acea vreme lider al PSB, a întors mandatul de formare a Guvernului.

A fost respinsă și propunerea privind organizarea de alegeri anticipate în mai 2014, concomitent cu cele pentru Parlamentul European.

Vicepreședintele Ianaki Stoilov a declarat că numai în lumea arabă guverne demisionează sub presiunea a două-trei mii de oameni.

Parlamentul se va întruni din nou joi, pentru a dezbate propunerea de actualizare a bugetului, respinsă într-un mod categoric de Opoziţie şi demonstranţi.

Cele mai mari două formațiuni extraparlamentare, Blocul Reformator de Dreapta şi Frontul Naţional pentru Salvarea Bulgariei, au cerut dizolvarea imediată a Parlamentului. Identică este şi poziţia celor două confederaţii sindicale.

Ex-premierul Boiko Borisov a cerut demisia imediată a Guvernului şi convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate Naţională. Liderul Opoziţiei parlamentare a spus: "40 de zile de debilitate sunt suficiente".

Într-un interviu pentru Wall Street Jurnal, premierul Oreşearski a declarat că nu se gândeşte la demisie. Protestele paşnice vor putea continua un timp nedefinit, iar Poliţia a primit instrucţiuni să nu intervină. Problema corupţiei nu poate fi rezolvată peste noapte. Realitatea este mult mai complicată de cât am aşteptat, a spus primul-ministrul.

Comisia Europeană a chemat la calm protestatarii şi forţele de ordine. La întrebarea dacă Viviane Reding, comisar european, a luat partea protestatarilor, un purtător de cuvânt a răspuns că ea a manifestat bunavoinţă faţă de protestatari.

 
Sofia, Petio Petkov, despre protestele din Bulgaria şi redeschiderea Parlamentului