Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Baconschi: E posibil ca românii din Gaza să prefere să rămână acolo

baconschi_e_posibil_romanii_gaza_prefere_ramana_acolo.jpg

Obuz israelian, în Rafah (Foto: Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, spune la RFI că nu crede că se va ajunge într-o fază de conflict terestru în Fâşia Gaza, pentru că pierderile umane de partea israeliană ar putea fi "insuportabile din punct de vedere politic, la Ierusalim". Baconschi mai afirmă că e posibil ca românii din Gaza să prefere să rămână acolo, pentru că nu e clar dacă au vreun culoar de evacuare.

Teodor Baconschi precizează că "noile violenţe israelo-palestiniene trebuie plasate în contextul general foarte instabil din punctul de vedere al securităţii prin care trece întreaga lume islamică. În definitiv, în Afganistan, situaţia este neclară şi talibanii continuă să aibă controlul asupra multor regiuni, în Irak asistăm la un proces de descompunere statală, cu proclamarea unui califat, care părea fantasmagoric până acum câteva luni, în paralel, kurzii din nordul Irakului se agită pentru o secesiune şi obţinerea unui stat propriu, războiul civil din Siria, care a făcut pagube imense şi a distrus ţara este în continuare în coadă de peşte, ca să zic aşa, iar în Africa de Nord, eşecul primăverii arabe a condus de asemenea la instabilitate, caz cu caz".

În opinia fostului ministru de Externe, "deocamdată, nimeni nu are interesul de a angaja scenariul unei invazii terestre. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, este fireşte presat de extrema dreaptă din alianţa de guvernare, pentru a ridica tonul, dar Hamas se află de fapt într-o situaţie în care nu poate dicta nimic din evoluţia pe teren, pentru că a fost părăsit de marele său aliat, partidul Fraţilor Musulmani din Egipt, care se află de partea Opoziţiei siriene. Prin urmare, nici Damascul şi Teheranul, implicit, nu vor sprijini foarte tare Hamasul".

 

Invazia terestră

 

Teodor Baconschi nu crede că se va ajunge într-o fază de conflict terestru, "şi pentru că pierderile umane de partea israeliană ar putea fi insuportabile din punct de vedere politic, la Ierusalim, dar e de aşteptat ca această hărţuială să continue, nu ştim cât. Reacţia europeană şi americană a fost destul de vagă. Sigur că Mahmoud Abbas primeşte sprijin moral în această situaţie, dar ca de obicei, europenii şi americanii sunt când de o parte, când de cealaltă a conflictului şi n-au o politică suficient de coerentă şi nici mijloace pentru a determina încetarea imediată a conflictului".

Fostul şef al diplomaţiei române mai spune că cei circa 250 de cetăţeni români din Fâşia Gaza sunt femei din familii mixte româno-palestiniene. "Nu ştiu în ce măsură au vreun culoar de evacuare. Dacă e să comparăm cu situaţia analogă din Siria a familiilor mixte, din câte s-a văzut acolo, chiar după începerea războiului civil, oamenii au preferat să stea pe loc, le este greu să-şi părăsească familia, chiar dacă mai au rude în România. Aşa încât tot ce putem spera este deocamdată ca printre victimele acestui conflict să nu se numere şi cetăţeni români", declară el.

 
Teodor Baconschi, intervievat de Cosmin Ruscior, despre conflictul din Gaza