Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doliu naţional în Spania

80 este numărul persoanelor care și-au pierdut viața până în acest moment în urma accidentului feroviar din Santiago de Compostela conform ultimelor comunicate ale autorităților din Galiția.

Conform acestor informatii, din cei peste 178 de răniți, care au fost internați de-a lungul nopții, au rămas în spital doar 93, din care 34 de persoane se află în situații foarte critice iar două în stare de comă. Dintre cei 34, 5 sunt copii. Toate cadavrele au fost identificate.

În trenul de mare viteza ALVIA, care circula pe ruta Madrid - Galiția, călătoreau peste 220 de persoane. Conform informațiilor provizorii, convoiul a deraiat într-o curbă foarte strânsă la intrarea în stația din Santiago de Compostela Trenul se afla la mai putin de patru km de stație, traversând o zona urbană, unde viteza este limitată la 80 de km/h, dar conform confesiunilor mecanicului care pilota convoiul, viteza pe care o avea în acel moment depășea 180 de km/h, cauza care a declanşat în cele din urmă tragedia.

Corespondenții ziarului El Pais informează că aseară în zona accidentului erau o mulțime de corpuri mutilate răspândite în jurul căii ferate, iar astăzi jurnaliștii prezenți în Santiago afirmă că au văzut imagini atât de macabre încât evită să le descrie.Tot joi zeci de psihologi s-au deplasat în spitale şi în zona accidentului pentru a oferi sprijin rănițior şi rudelor aflate în stare de șoc.

Vagoanele convoiului erau distruse și aruncate în toate părţile ca niște jucării, unul dintre ele se trasformase într-o masa informă de resturi metalice. Impactul cu parapeții de beton ai tronsonului a fost atât de puternic încât, conform celor prezenţi, unul dintre vagoane a zburat prin aer lovindu-se de podul pe sub care trecea convoiul. Conform imaginilor difuzate de televiziunea națională, străzile din împrejurimi erau ocupate de șiruri interminabile de ambulanțe, mașini de poliție, pompiri și servicii funerare.

De departe, în afara de proporţiile tragediei, ceea ce a impresiont cel mai mult a fost reacţia populaţiei din zonă, un exemplu de mobilizare civică. Până la sosirea serviciilor de urgență zeci de persoane au coborât la locul accidentului pentru a da prim ajutor răniţilor, spărgeau cu pietre și tărnacoape geamurile încercând să scoată călătorii din vagoane și îi transportau la spital cu propriile mașini.

La spitalele din zonă au venit sute de persone care s-au oferit să doneze sânge, în urma repetatelor apeluri făcute pe postul național de televiziune, majoritatea tineri, care veniseră să sărbătorească Ziua Sf. Iacov cel Mare, cea mai importanta sărbatoare din Galiția, care ar fi trebuit să aibă loc astăzi. De asemenea la scurt timp după producerea accidentului, zeci de medici şi infirmieri au venit oferindu-și serviciile pentru a ajuta răniții.

Fără doar și poate cauza catastrofei este viteza excesivă pe care o avea garnitura în acel moment, comunícatele Ministerului de Interne exclud categoric ipoteza unui atac terorist, vorbind de o eroare umană. Problema care se pune acum este cum a fost posibil aşa ceva, ținând cont de tehnologia avansată cu care sunt dotate aceste trenuri de mare viteză, teoretic având sisteme de siguranță care împiedică depășirea limitei de viteză, indiferent de decizia pe care o ia cel care conduce trenul. Compania ALVIA, proprietara garniturii, afirmă că trenul a trecut printr-o inspecţie riguroasă în dimineaţa zilei de ieri, inainte de a pleca din Madrid.

Mecanicul care pilota trenul se află la dipoziția autorităților judiciare, iar cutia neagra la dispoziţia judecătorului Premierul Mariano Rajoy, prezent deja la fața locului, ca și ministrul transporturilor sau președintele Galiției evită comentariile referitoare la cauzele accidentelui, preocupaţi în primul rând de sprijinul psihologic pe care îl pot oferi răniților sau rudelor celor care și-au pierdut viața, premierul s-a marginit în a comunica faptul că au loc în paralele două anchete, una tehnică și una judiciară, pentru a stabili care au fost cauzele accidentului.

Regele Juan Carlos de asemnea este pe punctul de a ajunge în Galiția pentru a încerca să încurajeze victimele acestei tragedii feroviare, după ce între timp a trimis mesaje de condoleanțe pentru cei dispăruți Alberto Núñez Feijóo, președintele Galiției, puternic emoționat, a apărut în faţa ziariștilor anunțând că vor urma 7 zile de doliu în regiune, începând de astăzi, când ar fi trebuit să fie sărbătorită ziua națională a Galiţiei. Ulterior premierul Mariano Rajoy a anuntat de asemenea că au fost decretate 3 zile de doliu pentru întreg teritoriul national.

Toate instituţiile statului ca şi partidele politice au păstrat de-a lungul zilei momente de reculegere în memoria victimelor