Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tunisia, în pragul haosului

tunisia-pragul-haosului.jpg

Proteste în Tunisia (Foto: Reuters/Zoubeir Souissi)

Principalul sindicat tunisian, UGTT, a făcut apel la o grevă generală vineri, după asasinarea deputatului de Opoziţie Mohamed Brahmi. Acesta a fost ucis joi în apropiere de Tunis. Vineri e zi de doliu naţional.

Sindicatul tunisian UGTT denunţă "crima odioasă" de joi. Compania Tunisair şi filiala sa, Tunisair Express, au anunţat anularea tuturor zborurilor programate vineri.

Sute de persoane au manifestat în centrul Capitalei şi în alte oraşe. Familia şi susţinătorii deputatului ucis îi acuză pe islamiştii aflaţi la putere că ar fi responsabili pentru acest asasinat.

Crima a avut loc la aproape şase luni după asasinarea lui Chokri Belaid, altă figură a stângii tunisiene.

Franţa, Statele Unite, Elveţia, Algeria şi Parlamentul European au denunţat asasinatul de joi. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a cerut "o anchetă rapidă şi transparentă". Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a condamnat "cu cea mai mare fermitate" asasinatul şi a cerut Tunisiei un "răspuns cetăţenesc şi paşnic" la această crimă.

Mohamed Brahmi a fost ales deputat la Sidi Bouzid, leagănul revoluţiei care a dus la prăbuşirea regimului lui Ben Ali, în 2011.

 

Actualizare ora 19 :

Ministrul tunisian de Interne Lotfi Ben Jeddou a acuzat vineri un salafist de implicare în asasinarea, joi, a deputatului Mohamed Brahmi (opoziţie), dar şi în asasinarea opozantului Chokri Belaïd, în urmă cu şase luni, relatează AFP.

"Primele elemente ale anchetei au arătat implicarea lui Boubaker Hakim, un element salafist extremist", a declarat ministrul într-o conferinţă de presă.

Ben Jeddou a adăugat că acest bărbat este implicat, de asemenea, în asasinarea opozantului Chokri Belaïd (stânga), ucis tot prin împuşcare, pe 6 februarie 2013.

"Arma utilizată pentru împuşcarea lui Mohamed Brahmi este aceeaşi care a servit la uciderea lui Chokri Belaïd", a adăugat ministrul.

Potrivit ministrului, Boubaker Hakim este "un element terorist, unul dintre cele mai periculoase, fiind căutat la nivel internaţional".

Boubaker Hakim, în vârstă de 30 de ani, născut la Paris şi considerat drept "muncitor expatriat", era deja dat în căutare de poliţia tunisiană pentru deţinere ilegală şi trafic de arme, a adăugat Ben Jeddou.

Suspectul a scăpat recent de poliţie, după ce aceasta i-a luat cu asalt domiciliul.

"El a fugit, abandonându-şi lucrurile personale şi armele", a anunţat Mustapha Taieb Ben Amor, şeful securităţii publice.

"Arme de foc, două bombe artizanale, muniţii, un revolver şi arme albe au fost confiscate", a precizat el.

De asemenea, şeful securităţii publice a anunţat că până în prezent au fost identificaţi opt suspecţi în aceste asasinate, dar nici unul dintre ei nu a fost arestat.

Un portret al unui bărbat cu barbă, a fost postat de către televiziune în timp ce ministrul îşi ţinea cuvântarea în faţa presei.

Ben Jeddou, un candidat independent ales în martie, a exclus apartenenţa partidelor politice la asasinatul celor doi opozanţi de stânga.

"Ancheta nu a demonstrat acest fapt, noi nu dispunem de nici o probă care ar dovedi implicarea unui partid politic" din Tunisia, a declarat ministrul.

Familiile şi susţinătorii lui Chokri Belaïd şi lui Mohamed Brahmi acuză partidul islamist de la putere, Ennahda, care neagă apartenţa sa la aceste asasinate.

Liderul Ennahda, Rached Ghannouchi, a fost huiduit frecvent în timpul manifestaţiilor care au avut loc după aceste asasinate, mulţimea scandând "Ghannouchi asasin".

"Suspecţii sunt extremişti radicali, unii dintre ei aparţinând Ansar Ashariaa", principala organizaţie salafistă din Tunisia, a precizat ministrul.

Tunisia se confruntă cu apariţia unor grupări extremiste violente, cum ar fi cea a salafiştilor care, după revolta împotriva regimului lui Ben Ali din 2011, beneficiază de amnistie.