Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum ar putea cutremura reducerea CAS sistemul privat de pensii

Intenţia Guvernului de a micşora, de la 1 octombrie, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) cu 5% la angajator ar putea afecta serios echilibrul bugetului de pensii al statului. De altfel, măsura este subiect de dispută între premier și președinte, acesta din urmă amenințând că va retrimite legea în Parlament, dacă Guvernul nu demonstrează că are soluții pentru acoperirea deficitului. O astfel de solutie ar putea fi naționalizarea fondurilor private de pensii, variantă pe care premierul, deşi nu o îmbraţişează, recunoaşte că a luat-o în calcul în mod repetat în discuţiile cu FMI.

Naţionalizarea fondurilor private de pensii ar însemna practic ca statul să păstreze în bugetul public de pensii banii care, în prezent, merg către companiile private de asigurări. În acest context, pensiile generaţiilor viitoare ar urma să fie asigurate în cea mai mare măsură de stat, apartenenţa la sistemul privat de pensii urmând a fi, cel mai probabil, opţională pentru fiecare persoană în parte.

În Ungaria, măsura a fost benefică pe termen scurt, bugetul de pensii al statului beneficiind de o infuzie financiară puternică. Pe termen mediu și lung, însă, aceasta măsură radicală s-a tradus prin pierderi serioase la nivel de imagine pentru Ungaria în faţa investitorilor și sugrumarea sistemului privat de pensii: concret, doar 20% dintre plătitorii de contribuţii de asigurări sociale au ramas fideli opţional şi sistemului privat, în timp ce investitorii se gândesc acum de două ori dacă să facă afaceri într-o țară în care statul nu garatează stabilitatea mediului economic.

Scenariul s-ar putea repeta şi în România, dacă discuţiile dintre Guvern şi FMI se concretizează cu naționalizarea fondurilor private de pensii. Companiile de asigurări private, care au investit sute de milioane de euro când au intrat pe piața din România în urmă cu 7 ani, ar suferi pierderi majore dacă statul ar lua această măsură. ”Ar fi afectată imediat economia națională și încrederea investitorilor”, explică Mihai Coca-Cozma, membru în cadrul Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

„Statul ar avea de pierdut de pe urma unei eventuale naţionalizări pentru că fondurile de pensii investesc pe termen lung, sunt investitori stabili, fără caracter speculativ. Şi companiile ar avea de suferit din multe considerente. În primul rând, administratorii de pensii private au investit 300-500 de milioane de euro la intrarea pe piaţă, iar orizontul de recuperare a investiţiilor era de 15 – 20 de ani. Dacă statul va naţionaliza fondurilor private de pensii, cu toţii vor avea pierderi, lucru care va afecta serios credibilitatea României”, este de părere Mihai Coca-Cozma.

Nu doar companiile, starea și imaginea economiei naționale ar putea avea de suferit. Și viitorii pensionarii ar putea fi afectați în urma unei astfel de măsuri cu efecte pe termen mediu și lung. ”În România, această posibilă naţionalizare a fondurilor private de pensii ar pune, fără îndoială, în pericol finanţarea pensiilor generaţiilor viitoare”, spune la RFI vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.

„Pe termen scurt, evident, fondurile de pensii din Pilonul II ar pierde un număr important de participanţi. În Ungaria, spre exemplu, peste 80% din membrii fondurilor au renunţat la participarea în cadrul acestor fonduri când li s-a creat oportunitatea de a se reîntoarce cu contribuţiile în pilonul public. Un asemenea efect l-am putea estima şi pentru România: un procent important al celor care sunt acum în Pilonul II ar putea pleca, iar pe termen mediu şi lung acest fapt ar reprezenta o problemă pentru finanţarea pensiilor viitoarelor generaţii de pensionari”, explică liderul de sindicat.

 
Cum ar putea cutremura reducerea CAS sistemul privat de pensii