Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Violenţe de stradă la Cairo

violente-strada-cairo.jpg

Proteste în Egipt (Foto: Reuters)

Confruntări de stradă au izbucnit vineri la Cairo, între partizani şi adversari ai preşedintelui islamist destituit, Mohamed Morsi, potrivit AFP. Un tribunal din capitala egipteană a cerut plasarea în detenţie a lui Morsi, pentru legături cu mişcarea palestiniană radicală Hamas.

Cele două grupuri rivale s-au atacat cu pietre. Adversarii lui Mohamed Morsi au ars fotografii ale acestuia.

Armata egipteană şi mişcarea islamistă Fraţii Musulmani au lansat apeluri pentru organizarea de manifestaţii vineri. Violenţele s-au soldat cu peste 200 de morţi în ultimele săptămâni.

Un tribunal din Cairo a cerut plasarea în detenţie a preşedintelui destituit, Mohamed Morsi, pentru legături cu mişcarea palestiniană radicală Hamas. Mohamed Morsi este acuzat de complot cu Hamas în timpul atacurilor împotriva Poliţiei şi al unei evadări din închisoare la începutul lui 2011, potrivit agenţiei oficiale Mena, citate de AFP.

Preşedintele destituit pe 3 iulie şi deţinut de atunci în secret de armată a fost plasat acum oficial în detenţie, pentru o durată de cel mult 15 zile.

Decizia justiţiei egiptene de a-l plasa în detenţie preventivă pe Mohamed Morsi pentru fapte care datează din ultimele zile ale regimului lui Hosni Mubarak înseamnă o "revenire în forţă" a fostei puteri, susţine Frăţia Musulmană.

Acuzaţiile "sună ca o răzbunare a fostului regim, care arată că acesta revine în forţă", declară un purtător de cuvânt al mişcării.

Între timp, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite cere armatei egiptene să-l elibereze pe Mohamed Morsi. Ban Ki-moon solicită de asemenea eliberarea altor lideri arestaţi ai Frăţiei Musulmane.

Şeful armatei egiptene, generalul Abdel Fattah al-Sissi, a dat 48 de ore Frăţiei Musulmane să se alăture procesului de reconciliere lansat după înlăturarea lui Morsi, potrivit AFP.