Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paris plage - malul Senei se transformă în plajă cu nisip fin

Până la 18 august, una din cele mai aglomerate și pitorești artere ale capitalei Franţei, și anume calea rapidă Georges Pompidou, numită astfel după un fost președinte, cale ce trece chiar pe malul Senei, în centrul capitalei, devine plajă.

Inițiativa, lansată în 2002, a fost între timp preluată de alte orașe franțuzești dar și de alte metropole precum Berlin , Bruxelles, Budapesta ori Tokyo.
Pe termen lung, primăria își dorește să interzică această arteră complet circulației.

Aproape 4 kilometri de autostradă sunt ocupaţi de zeci de tone de nisip extreme de fin, palmieri, șezlonguri, umbrele, chioșcuri de înghețată, dar și cursuri diferite, de gimnastică chinezească, dans or tenis animează plaja rămasă deschisă pînă la miezul nopții. La căderea serii se aprind lămpi puternice pentru a conferi siguranţă vizitatorilor.

Operațiunea costă primăria Parisului peste 2 milioane și jumătate de euro, dar parizienii și turiștii deopotrivă o consideră un success.

“Paris plage” se alătura altor festivaluri, pentru a oferi concerte gratuite cu nume cunoscute ale cântecului francez și internațional, în genuri diferite, de la cea franceză pînă la cea electronică și hip hop. De asemenea, au loc concursuri de fotografie folosind aplicația Instagram, urmînd ca premiații să expună în piața din fața primăriei Parisului.

Pentru cei care se doresc activi, cît și pentru copii au loc tot felul de manifestări sportive, precum karting, kayak, volei pe nisip.

Activitățile sunt deschise tuturor și sunt în marea majoritate gratuite.

Și pentru că pe Sena trec vapoarasele cu turiști și cele de mărfuri, sporturile nautice au fost adăugate ofertei de activități din 2007, odată cu deschiderea celui de-al doilea sit al plajei, în bazinului La Vilette, o zonă extrem de populară pentru parcul și festivalurile sale de muzică, de film și centru de popularizare a științei, îndrăgit deopotrivă de părinți și copii.

Chiar și parizienii, care de obicei fug vara de prezența turiștilor, în colțuri de țară mai puțin cunoscute, sunt antrenați de multitudinea de evenimente, care de care mai creative. Și pentru că o recentă expoziție de fotografie aminteste că un francez din patru are origini în alte țări, primăria și sposorii finanțează și promovează deopotrivă evenimente franțuzești și internaționale.