Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Separatiştii proruşi, invitaţi la dialog de Kiev

donetk.jpg

Sursa foto: Reuters

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko şi cancelarul german, Angela Merkel au anunţat organizarea marţi, 15 iulie, a unor discuţii cu reprezentanţi ai rebelilor din estul Ucrainei, potrivit Preşedinţiei ucrainene. Grupul de contact va discuta prin intermediul unei videoconferinţe, se precizează într-un comunicat oficial.

Grupul de contact tripartit este alcătuit dintr-un reprezentant OSCE, unul ucrainean şi unul rus, care urmează să intre în legătură cu lideri separatişti pe calea Internetului. Ar fi un prim pas important pentru detensionarea situaţiei, iar şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, s-a arătat optimist că astfel se avansează încet spre un armistiţiu.

Anunţul e cu atât mai important, cu cât până acum dialogul a fost imposibil, mai ales în urma incidentului de duminică de la frontiera dintre Ucraina şi Rusia. Un rus a murit din cauza unui tir de obuz căzut de partea rusă a frontierei. Moscova a acuzat armata ucraineană de această "escaladare extrem de periculoasă" a conflictului şi a ameninţat Ucraina cu "consecinţe ireversibile", deşi Kievul a negat orice implicare în acest incident, dând la rândul său vina pe separatiştii proruşi. Aşadar, dacă dialogul va fi posibil, se va face un pas important.

Un al doilea pas spre o încetare a focului ar fi trimiterea de observatori. Rusia a cerut OSCE o misiune la frontiera ruso-ucraineană, mai ales la posturile de control de la Doneţk şi Gukovo, vizate în ultimele săptămâni de tiruri de artilerie provenind de pe teritoriul ucrainean. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a răspuns Kremlinului, spunând că studiază posibilitatea trimiterii de observatori sau utilizării unor avioane fără pilot, pentru supravegherea frontierei ruso-ucrainene.