Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tunisia: Funeralii naţionale, pe fondul unui atentat

tunisia-funeralii-nationale-fondul-unui-atentat.jpg

Funeraliile lui Mohamed Brahmi în Tunisia (Foto: Reuters/Zoubeir Souissi)

Funeralii naţionale sâmbătă în Tunisia pentru un lider al Opoziţiei ucis de persoane necunoscute. Mohamed Brahmi a fost împuşcat cu 14 gloanţe, joi, lângă locuinţa sa din Tunis.

Sute de oameni au participat la funeraliile de sâmbătă ale lui Mohamed Brahmi. Familia deputatului asasinat dă vina pe partidul islamist aflat la putere. De partea lor, liderii formaţiunii Ennahda resping acuzaţia şi susţin că responsabil pentru această crimă ar fi de fapt un salafist extremist.

Între timp, un atentat cu maşină-capcană a avut loc sâmbătă la periferia capitalei Tunis, în faţa Jandarmeriei. O persoană a fost rănită.

 

Al doilea asasinat

 

Asasinarea lui Brahmi intervine la aproape şase luni după uciderea altei figuri a stângii tunisiene, Chokri Belaid. Familia sa a pus această crimă pe seama unui grup islamist radical.

Franţa, Statele Unite, Elveţia, Algeria şi Parlamentul European au denunţat asasinatul. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a cerut "o anchetă rapidă şi transparentă". Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton a condamnat "cu cea mai mare fermitate" asasinatul şi a cerut Tunisiei un "răspuns cetăţenesc şi paşnic" la această crimă.

Mohamed Brahmi a fost împuşcat mortal în faţa domiciliului său din regiunea Ariana, la nord de Tunis. Trupul său a fost "ciuruit de gloanţe în faţa soţiei şi copiilor săi", a declarat un membru al biroului politic al Mişcării Populare, formaţiunea deputatului asasinat. El a fost ucis cu 14 gloanţe trase de la mică distanţă de persoane necunoscute.

Familia sa, după cum spuneam, arată cu degetul către partidul aflat la Putere. Liderul formaţiunii Ennahda a respins însă acuzaţia de implicare în acest asasinat. El afirmă că cei care au comandat crima vor să conducă ţara spre un "război civil" şi să "perturbe tranziţia democratică".