Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Sănătăţii la RFI: În caz de Cod Roşu de caniculă, vom fi în alertă totală

Magazinele şi farmaciile trebuie să asigure populaţiei spaţii cu aer condiţionat pe vreme de caniculă. Toate echipajele serviciilor de Ambulanţă ar trebui să fie la lucru, iar schemele de personal din toate unităţile sanitare au fost revizuite. Declaraţiile au fost făcute la RFI de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. O bună parte a României se află în aceste zile fie sub Cod Galben, fie sub Cod Portocaliu de caniculă.

Eugen Nicolăescu declară că Ministerul Sănătăţii a luat măsuri pentru reducerea efectelor caniculei: "Vreau să vă aduc aminte că în urmă cu circa o săptămână în mod public am reluat toate recomandările pe care populaţia trebuie să le ştie, pe care autorităţile locale trebuie să le realizeze în asemenea perioade. Ştiam, eram informaţi de ANM că va urma o asemenea perioadă. Drept urmare, am zis că prevenţia sau prevenirea populaţiei şi autorităţilor este absolut necesară".

"Am rediscutat cu toate serviciile de ambulanţă din ţară, în sensul de a avea toate echipajele la lucru, pentru a putea interveni în orice situaţie pe care populaţia o reclamă. Am revizuit schemele de personal existente în toate unităţile sanitare, astfel încât acestea să poată să asigure intervenţii medicale", precizează ministrul.

 

Sfaturi pentru populaţie, pe timp de caniculă

 

Eugen Nicolăescu recomandă populaţiei să se protejeze şi singură în perioada caniculei: "Primul şi poate cel mai important este mesajul către populaţia cu risc, mă refer aici la bătrâni, la bolnavi, la copii mici, care ar trebui între orele 11 şi 18 să evite să iasă din casă sau să aibă o expunere mai prelungită la soare. Să se consume minim 1,5-2 litri de lichide pe zi, iar la copii şi la persoanele cu risc, dacă se poate, să consume cât mai multe fructe şi legume proaspete, să se ferească să mănânce alimente care nu sunt cumpărate din spaţii asigurate din punct de vedere al igienei sanitare. Şi bineînţeles, atunci când totuşi trebuie să iasă afară din casă, să poarte haine de culoare deschisă, dacă se poate din fibre naturale".

"Un ultim lucru: autorităţile locale, împreună cu multe magazine, cu multe farmacii ar trebui să asigure, aşa cum am hotărât de comun acord de mai multă vreme, să asigure spaţii cu aer condiţionat, ca acei cetăţeni care au nevoie, să poată să intre, să-şi revină, să intre într-un ritm normal şi după aceea să-şi urmeze drumul pe care-l au", spune ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă în caz de Cod Roşu de caniculă, se schimbă cu ceva situaţia din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a răspuns: "În ceea ce priveşte Ministerul Sănătăţii nu. Probabil că ar trebui să fie vigilenţa puţin mai mare şi probabil că ar trebui iarăşi să fim în stare de alertă totală, cu toate serviciile de intervenţie rapidă, dar în asemenea situaţii, după cum ştiţi, se poate trece la măsuri mult mai serioase, în sensul în care se poate întrerupe activitatea între anumite ore, în anumite sectoare de activitate. Dar aceste lucruri le stabileşte comitetul care se instituie la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi acele măsuri se aduc la cunoştinţa populaţiei".

Judeţele Arad, Timişoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu se află luni sub Cod Portocaliu de caniculă, informează Administraţia Naţională de Meteorologie. Alte ţări din Europa se află sub Cod Roşu.

 
Eugen Nicolăescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre caniculă