Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Arestare în Marea Britanie, pentru amenințări pe Twitter

Poliția din orașul Manchester, din nord-vestul Angliei a arestat un bărbat de 21 de ani, sub suspiciunea de diseminare de amenințări pe rețeaua de socializare Twitter.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Amenințările, inclusiv cu violul, au fost adresate militantei feministe, Caroline Criado-Perez, care a inițiat o campanie încununată de succes pentru folosirea chipului romancierei Jane Austen pe bancnotele emise de Banca Angliei.

Campania de denigrare a început exact în ziua în care Banca Angliei a anunțat că intenționează să introducă pe bancnota de 10 lire sterline imaginea lui Jane Austen.

Criado-Perez a declarat că a primit circa 50 de mesaje Twitter amenințătoare și insultătoare pe oră în primele 12 ore, spunând că “a dat peste un cuib de bărbați care coordonează atacuri împotriva femeilor”.

A doua zi după arestarea troll-ului, deputata Stella Creasy, care reprezintă Partidul Laburist de Opoziție, care a susținut-o public pe activista Criado-Perez, a făcut publice amenințări primite pe Twitter. Un utilizator anonim a postat un mesaj în care amenința că o va viola și va posta înregistrarea video pe Internet.

Luna trecută, șeful serviciului public de procuratură, Keir Starmer, a emis instrucțiuni pentru luarea în considerare a mesajelor pe rețele de socializare, în vederea trimiterii în judecată a autorilor lor.

Starmer a spus că trebuie luată în considerare libertatea de exprimare și a adăugat că pentru acționare în judecată a persoanei emitente trebuie ca mesajul să fie “mai mult decât jignitor, șocant și tulburător, chiar dezgustător și dureros pentru cei vizați”. El a cerut Poliției o atitudine măsurată, pentru a evita inundarea instanțelor cu astfel de plângeri.

În același timp, procurorul-șef le-a cerut subordonaților să ia măsuri viguroase atunci când e vorba de comunicații care implică a amenințare credibilă cu violența, o campanie de hărțuire concentrată împotriva unei persoane sau în cazul încălcării unor ordine ale instanțelor.

Campania de denigrare și amenințări a activistei feministe a dus la inițierea unei petiții, semnate de circa 60 de mii de persoane și adresate companiei Twitter, cerând introducerea unui buton de semnalare a abuzurilor în mesaje.

Managerul Twitter UK, Tony Wang, a spus că firma sa ia foarte în serios abuzurile pe Internet și a cerut utilizatorilor să reclame încălcarea regulilor de conduită Twitter.

Răspunsul Twitter a fost criticat însă, ministrul de Interne al Guvernului din umbră al Opoziției laburiste, Yvette Cooper, calificându-l drept nesatisfăcător.

Tot mai mulți critici remarcă faptul că legislația a rămas în urmă față de dezvoltarea explozivă a rețelelor de socializare pe Internet, ceea ce permite comportamente în sfera virtuală, care cu greu ar scăpa nesancționate în lumea reală.