Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bradley Manning îşi aşteaptă verdictul

image292.jpg

Bradley Manning (dreapta)

Justiţia militară americană dă marţi verdictul în cazul Bradley Manning, sursa dezvăluirilor WikiLeaks. Avocatul lui a cerut achitarea pentru acuzaţiile de spionaj, fraudă informatică şi “ajutare a inamicului".

Bradley Manning este acuzat de cea mai importantă scurgere de informaţii din istoria Statelor Unite și riscă pedeapsa cu închisoare pe viaţă, dacă este găsit vinovat de infracţiunea de “ajutare a inamicului", pentru că a trimis zeci de mii de documente site-ului WikiLeaks, în perioada în care a fost analist în domeniul serviciilor de informaţii în Irak.

Verdictul va fi dat la ora locală 13.00 (20.00, ora României), iar următorul pas va fi procesul la Curtea Marţială, pentru stabilirea pedepsei.

Manning a recunoscut în timpul procesului că a furnizat WikiLeaks circa 700 de mii de documente militare şi diplomatice clasificate, publicate ulterior pe Internet de Julian Assange, dar a pledat nevinovat pentru alte capete de acuzare, printre care cel mai grav, de a fi ajutat cu bună ştiinţă organizaţia teroristă Al-Qaida.

De altfel, avocatul lui a cerut achitarea pentru acuzaţiile de spionaj, fraudă informatică şi “ajutare a inamicului". În cursul audierii, el a pledat că soldatul Manning nu este un trădător, după cum susţine acuzarea, ci un “tânăr naiv, bine intenţionat", care a fost şocat de ce a văzut în Irak şi spera să provoace o dezbatere la nivel internaţional.

În afara principalului cap de acuzare, Manning mai este urmărit pentru alte 21, cu o posibilă pedeapsă totală de 154 de ani de închisoare. El a acceptat să pledeze vinovat pentru zece dintre acestea, cu un total de 20 de ani de închisoare.