Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, obligată de UE să repună în vânzare pilula Diane 35

diane-35.jpg

Franţa, obligată de UE să repună în vânzare pilula Diane 35. Sursa foto: AFP/Philippe HUGUEN

Pilula Diane 35, disponibilă în toate statele europene, stârneşte noi controverse în Hexagon. Medicamentul antiacneic, adesea prescris ca anticoncepţional, fusese retras de pe piaţa franceză în luna mai. Acum însă, Bruxelles-ul impune Franţei să ridice interdicţia şi să permită din nou vânzarea sa.

Diane 35 fusese scos de la vânzare din cauza riscurilor pe care le prezenta pentru sănătate. Au fost acuzate efectele secundare ale pastilei ce e în fapt un antiacneic, dar e prescrisă pe scară largă drept anticoncepţional, scrie cotidianul Libération. Printre aceste efecte secundare se numără tromboemboliile (accidente vasculare).

Totul a pornit de la plângerea formulată de Marion Larat contra companiei producătoare, Bayer, pentru că pastila i-ar fi produs un accident vascular ce a lăsat-o cu un handicap grav. Se întâmpla în decembrie anul trecut. Ulterior, până la mijlocul lui ianuarie anul acesta, au fost depuse alte 14 plângeri. Trebuie precizat că Diane 35 nu este autorizat pentru a fi vândut ca pastilă contraceptivă, ci doar ca antiacneic, în Franţa.

Apoi, la sfârşitul lui ianuarie, cotidianul Le Figaro dezvăluie că acelaşi medicament Diane 35 ar fi provocat şapte decese în Franţa în decursul ultimilor 25 de ani. Imediat, preşedintele Agenţiei Naţionale a Siguranţei Medicamentelor, Dominique Maraninchi, a confirmat informaţia şi a explicat că patru dintre decese au fost produse de o tromboembolie cauzată de Diane35. Sub presiune publică, Agenţia decide în mai să suspende autorizaţia de vânzare pentru Diane 35.

 

Comisia Europeană nu e de acord

 

Şi totuşi. În ciuda concluziilor autorităţilor sanitare franceze, Comisia Europeană a decis altceva. În primul rând, Agenţia Europeană a Medicamentelor a estimat că beneficiile aduse de Diane 35 “sunt mai mari decât riscurile pentru anumite paciente”. Totodată, agenţia sfătuieşte să fie luate măsuri pentru reducerea riscului de tromboembolie, adică de formarea de cheaguri care să blocheze vasele de sânge. Marţi seară, urmând recomandarea autorităţii citate, Comisia Europeană a cerut explicit Franţei să repună în vânzare pilula, dacă laboratorul Bayer va cere acest lucru.

Deocamdată, compania germană nu şi-a declinat intenţiile. Însă, potrivit Libération, ar putea decide că Diane35 este deja un medicament atât de discreditat în Hexagon, încât o repunere pe piaţă nu ar fi rentabilă. Caz în care decizia europeană nu va avea nici o consecinţă asupra Franţei. Dacă din contră, Bayer decide să folosească decizia europeană, Franţa nu se poate opune, pentru că dacă ar face-o, ar fi pasibilă de amendă. Poate reacţiona însă prin intermediul Agenţiei de control al medicamentelor, care să permită de acum doar dermatologilor să prescrie Diane 35, nu şi ginecologilor sau medicilor generalişti.