Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avion al Malaysia Airlines cu 295 de persoane la bord, prăbuşit în estul Ucrainei

avion_prabusit_ucraina_reuters_maxim_zmeyev.jpg

Avion prabusit in Ucraina. Sursa foto : REUTERS - Maxim Zmeyev

Preşedintele Petro Poroşenko: Prăbuşirea avionului de pasageri este un "act terorist".

Potrivit Itar-Tass, nu există supravieţuitori în urma tragediei aviatice.

MAE:Demersuri pentru informaţii privind posibila existenţă a unor români la bordul Malaysia Airlines.

Prăbuşirea avionului malaysian în estul Ucrainei este "un act terorist", afirmă preşedintele Petro Poroşenko, referindu-se la presupusa implicare a insurgenţilor proruşi în acest incident.

"Nu este vorba de un simplu incident, nici de o catastrofă, este un act terorist", a declarat Poroşenko, potrivit purtătorului său de cuvânt, Sviatoslav Tsegolko.

Anterior, Petro Poroşenko a declarat că nu exclude posibilitatea ca avionul de pasageri prăbuşit în estul Ucrainei să fi fost doborât cu o rachetă.

"Nu poate fi exclusă posibilitatea ca avionul să fi fost doborât cu o rachetă", a declarat Poroşenko.

Avionul de pasageri al companiei Malaysia Airlines care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur şi avea la bord 295 de persoane s-a prăbuşit joi în regiunea ucraineană Doneţk. Cursa MH17 a dispărut de pe radare în estul Ucrainei şi s-a prăbuşit în apropierea oraşului Şahtarsk, în regiunea separatistă Doneţk.

Avionul s-a prăbuşit într-o zonă în care mai multe aeronave au fost atacate de către insurgenţi proruşi.

            Numeroase cadavre au fost găsite în zona din estul Ucrainei unde s-a prăbuşit avionul de pasageri al companiei Malaysia Airlines, anunţă corespondentul AFP.

Fragmente ale fuselajului, numeroase cadavre şi bagaje sunt pe un câmp, în zona Grabov, în apropierea oraşului Şahtarsk, în regiunea Doneţk.

La locul prăbuşirii sunt membri ai miliţiilor rebele şi pompieri.

Insurgenţii separatişti proruşi din estul Ucrainei susţin că avionul companiei Malaysia Airlines a fost doborât de un avion de vânătoare ucrainean.

"Martori au observat că avionul Boeing 777 a fost atacat de un avion de vânătoare ucrainean. Avionul de pasageri s-a rupt în două şi a căzut în zona 'Republicii Lugansk'. După atac, avionul ucrainean a fost doborât şi a căzut în aceeaşi zonă", anunţă site-ul oficial al separatiştilor proruşi.

            Liderii separatişti din autoproclamata "Republica populară Doneţk" susţin că au doborât joi două avioane "ucrainene", în estul Ucrainei, informează Kyiv Post.

Rebelii proruşi din regiunea Doneţk susţin că au doborât două avioane, prezentate ca fiind "aeronave ale Forţelor Aeriene ucrainene", potrivit lui Igor Druz, consilier al "ministrului Apărării" din autoproclamata "Republică populară Doneţk".Joi dimineaţă, Kievul a anunţat pierderea unui avion de vânătoare de tip Su-25.

Este posibil ca al doilea avion doborât să fie aeronava de pasageri a companiei Malaysia Airlines, prăbuşită joi după-amiază în regiunea Doneţk.

Misiunile diplomatice ale României de la Haga, Kuala Lumpur şi Kiev au iniţiat demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii de informaţii referitoare la incidentul vizând avionul "Malaysia Airlines", cât şi cu privire la posibila existenţă a unor cetăţeni români la bordul aeronavei.

Direcţia purtător de cuvânt şi comunicare a MAE a transmis joi precizări de presă cu privire la avionul aparţinând companiei "Malaysia Airlines" prăbuşit în Ucraina.

Franţa îndeamnă toate companiile aeriene să evite spaţiul aerian ucrainean, după prăbuşirea avionului de pasageri al Malaysia Airlines în regiunea Doneţk.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre prăbuşirea avionului companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei.

Discuţia telefonică a avut ca subiect principal noile sancţiuni impuse de Statele Unite Rusiei din cauza crizei ucrainene.

Însă cei doi lideri au discutat şi despre prăbuşirea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei.