Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pierdere grea pentru europeni în catastrofa aeriană din Ucraina

catastrofa.jpg

Rămășițele avionului malaezian prăbușit în estul Ucrainei

Joi seară a fost confirmat că 154 de olandezi se aflau la bordul avionului prăbușit în estul Ucrainei, dar și 6 britanici, 4 germani și 4 belgieni. Ministrul francez de externe a indicat că unele victime ar putea fi franceze. La Amsterdam, orele care au urmat catastrofei au fost teribil de dureroase pentru familiile victimelor.

Confirmarea a venit de la Amsterdam în jurul orei 22.00 când directorul european al Malaysia Airlines a dezvăluit presei că 154 de olandezi se aflau la bordul aeronavei.

Familiile victimelor ajunseseră deja la aeroport la acea oră.

Alte țări europene au suferit de asemenea piederi, este cazul Marii Britanii, al Belgiei și al Germaniei și poate și al altora. Identitatea tuturor victimelor nu va fi comunicată înainte de a se intra în contact cu familiile.

Prim Ministrul olandez Mark Rutte a cerut tuturor instituțiilor tării să arboreze asăazi drapelul în bernă.

În Belgia, ministrul de externe Didier Reynders s-a grăbit să reacționeze la anunțul catastrofei aeriene. El nu a mai revenit ulterior cu nicio altă reacție  când victimele belgiene au fost confirmate de autoritățile aeroportuare olandeze.

În paralel, Presedintele Comsiei Europene, cel al UE si Secretarul General NATO au emis comunicate de presă la Bruxelles pentru a-și exprima șocul și tristețea la anunțul catastrofei. Ei au cerut ca ancheta să limpezească repede cauzele acesteia.

Iar între timp, la Amsterdam, o altă cursă operată de KLM și Malaysia Airlines și-a luat zborul spre Kuala Lumpur, ocolind însă Ucraina. La miezul noptii, aeroportul Schiphol își reluase activitatea după câteva ore de haos, ca și cum nimic nu s-ar întâmplat.