Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sistemul sol-aer Buk a provocat prăbuşirea avionului malaezian în Ucraina?

buk.jpg

Sistemul sol-aer Buk

Avionul malaysian care s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei cu 298 de persoane la bord a fost doborât de o rachetă sol-aer, dar originea acesteia rămâne nesigură, au declarat oficiali americani, citaţi de AFP.

Analiştii serviciilor de informaţii americane "cred cu putere" că o rachetă sol-aer a doborât avionul Boeing 777 şi sunt în curs de a examina datele pentru a stabili dacă racheta a fost lansată de separatiştii proruşi din estul Ucrainei, de militarii ruşi aflaţi de cealaltă parte a frontierei sau de forţele guvernamentale ucrainene, a explicat unul dintre aceşti oficiali sub acoperirea anonimatului.

În acelaşi timp, vicepreşedintele american, Joe Biden, a explicat că această ipoteză este cea mai probabilă, deşi Statele Unite nu sunt încă absolut sigure.

Sistemul Buk e o familie de rachete sol-aer de origine sovietică şi din Rusia. Buk a fost creat în 17 ianuarie 1973 şi a fost dezvoltat de atunci încoace. E vorba de o familie de lansatoare mobile care pot lovi în aer.

Sistemul Buk poate fi setat în cinci minute înainte de a lansa racheta şi e gata de a se deplasa în alte cinci minute.

Un lansator de tip Buk poate trimite rachete la 25 de kilometri altitudine şi pe o distanţă de 42 de kilometri.

O rachetă Buk cântăreşte între 500 şi 700 de kilograme, atinge o viteză de 3-4 Mach şi un asemenea sistem poate să susţină patru rachete. Practic, este un mic tanc cu patru rachete deasupra.

Rachetele erau deţinute în trecut de către Uniunea Sovietică, dar astăzi sunt în dotarea armatelor din Azerbaidjan, Belarus, Cipru, Egipt, Finlanda, Georgia, India, Coreea de Nord, China, Russia, Siria, Ucraina, Vietnam şi Venezuela.