Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce le pregăteşte Guvernul britanic migranţilor din UE?

ce-le-pregateste-guvernul-britanic-migrantilor-ue.jpeg

Guvernul britanic pregăteşte un set de măsuri în privinţa migranţilor din UE.

Guvernul britanic a primit un set de propuneri în vederea reducerii migraţiei din Uniunea Europeană, cum ar fi restricţionarea mobilităţii forţei de muncă din ţările mai sărace şi limitarea severă a acordării de beneficii sociale migranţilor.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Potrivit cotidianului The Times, mai multe organizaţii neguvernamentale au sugerat aceste măsuri, mai ales ca urmare a sporirii fără precedent a proporţiei lucrătorilor din Europa Centrală şi de Est în rândul forţei de muncă din Marea Britanie.

Studii ale Ministerului britanic de Interne arată că proporția lucrătorilor din fostele state comuniste care au aderat la Uniunea Europeană a sporit de zece ori din 2004 încoace.

Fundaţia Demos, cel mai mare "think-tank" de centru-stânga din Marea Britanie, a depus la evaluarea competențelor pe care o face Guvernul în relația cu UE o analiză în care se afirmă că sosirea a 1,5 milioane de migranți după 2004 a constituit cea mai mare mișcare de populație din istoria Europei pe timp de pace.

Directorul Demos, David Goodhart, spunea că aspectele negative ale acestei migrații au fost subestimate. "Prețul pe care îl plătește UE în termeni de impopularitate și neîncredere este prea mare în raport cu câștigurile economice relativ modeste asociate cu libertatea de mișcare fără restricții", spune Goodhart, citat de cotidianul Times.

 

Autohtoni dezavantajaţi

 

Fundaţia Demos a propus Guvernului ca migranții din UE să nu poată solicita plata beneficiilor sociale pe primii doi ani după sosirea în Marea Britanie, iar forța de muncă din statele mai sărace să nu poată să aibă libertate de mișcare deplină, decât după ce țara de origine depășește 75% din Produsul Intern mediu pe cap de locuitor pe ansamblul UE.

Cum astfel de măsuri ar fi ilegale în raport cu legea UE dacă ar fi adoptate unilateral, Demos sugerează premierului David Cameron să caute sprijin politic în țări ca Germania, Olanda, Suedia sau Danemarca pentru impunerea unor măsuri de protejare a lucrătorilor autohtoni.

Situația este agravată și de faptul că în ultimii cinci ani s-a adâncit și dezavantajul autohtonilor în raport cu migranții din Europa de est în ceea ce privește calificările, cât și percepția angajatorilor britanici față de atitudinea față de muncă a tinerilor autohtoni în comparație cu migranții.

Institutul Warwick de Cercetări privind Munca a publicat un raport în care se spune că migranții sunt mai activi în căutare de lucru, mai dispuși să se angajeze temporar și să călătorească mai mult pentru o slujbă.

Guvernul a anunțat deja că va introduce în toamnă proiecte de lege de restricționare a beneficiilor sociale acordate migranților.

Sugestiile primite vor fi binevenite pentru un Guvern în pragul deschiderii complete a pieței muncii pentru români și bulgari începând cu 1 ianuarie 2014.

Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP), care a obținut rezultate foarte bune în recentele alegeri locale, a anunțat că va face din presupusa "invazie" a românilor și bulgarilor principala temă de campanie în alegerile pentru Parlamentul European din vara viitoare. Faptul că o organizație tradițional apropiată stângii precum Demos face astfel de propuneri restrictive la adresa migrației din UE arată cât de mult s-a schimbat în ultimii zece ani în Marea Britanie dezbaterea pe această temă.