Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decizie revoluţionară în Uruguay

decizie-revolutionara-uruguay.jpg

Uruguay ar putea deveni prima ţară din lume care legalizează producţia, distribuţia şi vânzarea marijuanei.

Uruguay este la un pas de a deveni prima ţară din lume care legalizează producţia, distribuţia şi vânzarea marijuanei. Deputaţii au votat deja un proiect de lege în acest sens, urmând ca senatorii să aibă ultimul cuvânt. Autorităţile vor să dea astfel o lovitură traficanţilor de droguri. Măsura nu este însă privită cu ochi buni de unii politicieni şi de o parte a populaţiei.

Doar Guvernul va avea dreptul să vândă marijuana. Asta prevede în esenţă controversatul proiect de lege din Uruguay.

Cumpărătorii vor fi înregistraţi într-o bază de date şi nu vor putea intra în posesia râvnitului produs, dacă nu au cel puţin 18 ani. Ei vor avea voie să cumpere cel mult 40 de grame pe lună din farmacii cu licenţă specială sau să crească singuri acasă maximum şase plante.

Războiul antidrog s-a dovedit a fi un eşec până acum. Nu doar financiar, ci şi uman, din cauza numărului mare de victime omeneşti. Acesta a fost unul dintre argumentele principale ale coaliţiei de guvernare din Uruguay, atunci când a decis să legalizeze marijuana.

În plus, există şi o contradicţie legislativă pe care Executivul încearcă s-o elimine: legea uruguayană permite în prezent consumul de marijuana, dar interzice vânzarea, cumpărarea şi posesia.

 

Controversele

 

Preşedintele ţării a oferit un răgaz de şase luni pentru votul final asupra acestei iniţiative. Asta pentru ca populaţia să aibă destul timp să dezbată acest subiect controversat.

Conform unor sondaje recente, două treimi din populaţia Uruguayului se opun, în ciuda unei campanii ce scoate în evidenţă necesitatea unui "regulament responsabil".

Consumul de marijuana s-a dublat în Uruguay în ultimul an de zile. Aproximativ 22 de tone sunt vândute anual în această ţară.

Nu toată lumea este însă de acord cu legalizarea producerii, distribuţiei şi comercializării marijuanei. Opozanţii iniţiativei susţin că folosirea pe scară largă a acestui drog va conduce la o explozie a cererii de stupefiante.

În plus, unii parlamentari spun că în realitate consumul legal de marijuana deschide apetitul către alte droguri mult mai periculoase. Acestea aduc dependenţă şi au drept rezultat producerea unor crime violente, în opinia lor. 98% dintre cei care se distrug singuri în prezent consumând cocaină au început cu marijuana, spune un deputat de Opoziţie, care avertizează Guvernul să nu se joace cu focul.