Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reuniune ONU pentru Gaza

shajaya.jpg

Sursa foto : Reuters.

Organizația Națiunilor Unite a anunţat organizarea miercuri a unei reuniuni extraordinare a Consiliului privind drepturile omului în legătură cu situația ''din Teritoriul palestinian ocupat, inclusiv Ierusalimul de Est''. Astfel, ONU dă curs unei scrisori a președintelui Consiliului ce conține o cerere de convocare a unei sesiuni extraordinare. Aceasta în condiţiile în care, de la declanșarea ofensivei israeliene împotriva Fâșiei Gaza, pe 8 iulie, peste 500 de palestinieni au fost uciși, în majoritate civili, inclusiv aproape 100 de copii, și alți circa 3.150 au fost răniți.

Deja Consiliul de Securitate al ONU şi-a exprimat duminică seara "grava sa îngrijorare faţă de numărul tot mai mare de victime" în conflictul din Gaza şi şi-a reiterat apelul pentru "încetarea imediată a ostilităţilor". Într-o declaraţie citită de preşedintele Consiliului cele 15 ţări membre cer o "revenire la acordul de încetare a focului din noiembrie 2012" între Israel şi Hamas. Consiliul de Securitate cere " respectarea legilor umanitare internaţionale, în special privind protecţia civililor" şi "subliniază necesitatea ameliorării situaţiei umanitare" în Fâşia Gaza. La câteva ore după cel mai sângeros bombardament israelian din Gaza de la începutul conflictului, membrii Consiliului de Securitate s-au arătat "foarte îngrijoraţi de escaladarea violenţei" şi au "salutat eforturile Egiptului şi ale secretarului general al ONU pentru ajungerea la un armistiţiu". Aflat în turneu în regiune, Ban Ki Moon  încearcă o mediere care ar trebui să se bazeze pe citez "tratarea cauzelor profunde ale conflictului ".

Reprezentantul palestinian la ONU Ryad Mansour a cerut Israelului să "respecte apelul lansat de Consiliul de Securitate", apreciind că este vorba despre un "test pentru Israel". El a deplâns faptul că forul decizional al ONU nu a putut "adopta o rezoluţie care să condamne agresiunea împotriva poporului nostru". De partea sa, ambasadorul israelian Ron Prosor a reafirmat în faţa jurnaliştilor că ţara sa "are dreptul de a se apăra". "Va fi calm în Gaza când va fi calm în Israel", a adăugat el referindu-se la tirurile de rachetă ale Hamas.

Dar ce şanse sunt să se ajungă la un armistiţiu acum câtă vreme atât Hamas cât şi Tel Avivul nu vor să cedeze ? Premierul Israelian Benjamin Netanyahu a insistat că ţara sa desfăşoară « o operaţiune complexă, intensă şi profundă în interiorul Fâşiei Gaza, care este sprijinită de lume » şi « utilizează mijloace legitime de apărare pentru a lupta împotriva celor care trag ». Şi, într-adevăr, Washingtonul a dat indirect dreptate Israelului condamnând prin vocea secretarului de Stat american, John Kerry, refuzul mişcării palestiniene Hamas privind semnarea unui armistiţiu. Acum, Kerry va fi prezent în Egipt pentru a încerca o nouă mediere însă mulţi nu cred că implicarea Statelor Unite este benefică.

Premierul turc a cerut astfel Statelor Unite să îşi facă "autocritica". "Dacă America va cotinua să spună că Israelul îşi foloseşte dreptul la autoapărare, este indiscutabil că America este cea care trebuie să îşi facă autocritica", a declarat premierul islamo-conservator, a cărui ţară este aliatul Statelor Unite în cadrul NATO. "De fapt, Statele Unite sunt cele care au făcut până în prezent declaraţii deranjante şi ofensatoare" în legătură cu ofensiva israeliană din Gaza, a declarat Erdogan care a denunţat din nou acţiunile militare, acuzând Israelul că recurge la folosirea "disproporţionată a forţei" şi că ucide palestinieni "fără milă".

Între timp, după evenimentele sângeroase din weekend, Cisiordania ocupată era paralizată luni de o grevă generală ca reacție la bombardamentele israeliene violente, soldate cu cel puțin 140 de morți, dintre care peste 70 numai în cartierul Shajaya din orașul Gaza. Apelul la grevă a fost lansat de sindicate și de mai multe mișcări islamiste, înainte de a obține și sprijinul Organizației pentru Eliberarea Palestinei, mișcarea președintelui Mahmoud Abbas, care a făcut apel la manifestații pe întregul teritoriu în cursul acestei seri. În întreaga Cisiordanie, magazinele, piețele și clădirile publice au rămas închise, în semn de solidaritate cu locuitorii din Fâșia Gaza. Şi în cursul nopții de duminică spre luni, circa 4.000 de persoane au manifestat la Ramallah. O altă adunare a avut loc la Nablus.

De cealaltă parte a frontierei, localităţile israeliene situate în apropierea Fâşiei Gaza au fost plasate luni dimineaţă în stare de alertă. Aceasta, scriu agenţiile de presă, după ce în Gaza, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa armată a mişcării islamiste Hamas, vorbesc de o operaţiune "în spatele liniilor inamice", adică pe teritoriul israelian, ca represalii faţă de "masacrul de la Shajaya". Deja, aripa armată a Hamas a revendicat sâmbătă o infiltrare printr-un tunel în Israel în apropiere de partea centrală a Fâşiei Gaza, soldată cu moartea a doi militari israelieni.