Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Înalt oficial al ONU denunţă posibile crime de război în Orientul Mijlociu

navi_pillay.jpg

Navi Pillay Sursa foto : Reuters

Situaţia umanitară din Gaza alarmează după ce ultimul bilanţ arată că numărul palestinienilor uciși de la declanșarea, pe 8 iulie, a ofensivei israeliene în Fâșia Gaza a depășit 640 şi al răniţilor, 4.000. Potrivit UNICEF, cel puțin 121 de copii palestinieni, cu vârste cuprinse între cinci luni și 17 ani, figurează printre cei uciși în bombardamentele israeliene, reprezentând aproape o treime din totalul morților. Pe acest fond, miercuri Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a avertizat că Israelul dar şi Hamas, care a ucis la rândul său trei civili şi 29 de soldaţi israelieni, ar putea răspunde pentru crime de război.

Acuzaţiile Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului

Navi Pillay a făcut apel la o anchetă privind posibile crime de război comise de Israel în Fâşia Gaza şi a denunţat atacurile fără discriminare comise de Hamas asupra unor zone civile. Exprimându-se în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Pillay spune că fiecare caz în parte de civili ucişi ar trebui analizat. « E inacceptabil să plasezi armament în zone civile dens populate sau să lansezi atacuri din aceste zone. Totuşi legea internaţională e clară : acţiunile unei părţi nu o scuteşte pe celaltă să respecte legea internaţională. Documentăm numeroase cazuri în care numeroase case au fost distruse şi cei care se aflau au murit în atacurile israeliene deşi investigaţiile preliminare arată că între victime nu se afla nicio persoană membră a grupărilor armate. Acum două zile a fost lovit un spital şi au murit 3 civili şi mulţi alţi au fost răniţi, inclusiv medici. Este foarte posibil ca în aceste cazuri şi în altele dreptul internaţional umanitar să fi fost încălcat, într-un mod care poate constitui crime de război. Toate aceste incidente trebuie investigate corect şi independent”, a declarat Navi Pillay.   

Reuniune cu final necunoscut

Declaraţiile sunt dure şi vin în contextul în care deja ultimele evoluţii din regiune au dus la moartea a sute de persoane, majoritatea palestinieni şi 74 la sută civili, potrivit ONU. Pillay a avut această intervenţie dură în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, aflat în reuniune de urgenţă la Geneva, la cererea palestinienilor şi a ţărilor arabe, care solicită respectarea dreptului internaţional în teritoriile palestiniene ocupate. Un proiect de rezoluţie se află deja pe masa de lucru. Textul, care va fi supus aprobării participanţilor la reuniune, ar urma să condamne "cu cea mai mare fermitate încălcările masive şi sistematice ale drepturilor omului, care decurg din operaţiunile militare israeliene din teritoriile palestiniene ocupate, începând din 13 iunie, în special din ofensiva israeliană în Gaza". De asemenea, în document se cere convocarea conferinţei statelor parte la cea de-a 4-a Convenţie de la Geneva, pentru a decide măsuri astfel încât acest text fundamental al dreptului umanitar să fie aplicat în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv în Ierusalimul de Est.

Ce spun părţile aflate în conflict ?

În replică la acuzaţiile dure aduse Israelului, ministrul israelian al justiţiei a spus că ţara sa "acţionează potrivit legislaţiei internaţionale". Tzipi Livni a admis că « e regretabil că civili mor ». « Dar când acestora li se cere să evacueze zonele de pericol în timp ce Hamas le cere să stea, asta se petrece », a spus negociatorul șef israelian Tzipi Livni, unul din cei șapte membri ai Cabinetului de securitate care ia deciziile în legătură cu ofensiva din Fâșia Gaza. Ministrul declarase anterior că « nu va avea loc o încetare a focului până când nu vom pune capăt proiectului tunelurilor, un obiectiv militar pe care îl vom îndeplini''.

Şi, într-adevăr, potrivit BBC şi miercuri armata israeliană şi-a continuat ofensiva. Khan Younis a fost cel mai firbinte loc din Fâşia Gaza. Martori oculari citaţi de BBC spun că aproape 5000 de civili au fugit din calea armelor. În ultimele 24 de ore 15 palestinieni şi un muncitor străin au murit, cel din urmă în urma unui atac asupra teritoriului israelian venit din Fâşia Gaza. Premierul israelian Beniamin Netanyahu a insistat că Israelul nu are alte opţiuni în condiţiile în care Hamas a refuzat armistiţiul. De partea sa, secretarul de stat american John Kerry, care a ajuns în Israel în ciuda anulării celor mai multe zboruri internaţionale către această ţară, a apreciat că armistiţiul e încă posibil după ce în Egipt oficialul american a depus toate eforturile pentru a detensiona situaţia.

Pentru palestinieni revolta şi refuzul oricărui compromis ale Hamas par pertinente : ''Comunitatea internațională nu și-a îndeplinit obligația de a-i proteja pe civili în timp de război'', a acuzat reprezentantul palestinian la ONU, Ryad Mansour, în fața Consiliului de Securitate, referindu-se la victimele ofensivei palestiniene din Fâșia Gaza. Într-un discurs emoționant, Mansour, care purta o panglică neagră la butonieră, a prezentat fotografii cu răniți palestinieni din Fâșia Gaza și a rostit numele a cincizeci de copii palestinieni uciși în bombardamentele israeliene. ''Iată fețele victimelor noastre, în majoritate copii. Nu suntem statistici, suntem ființe umane'', a declarat el, gata să izbucnească în lacrimi. El a făcut apel încă o dată la Consiliul de Securitate să adopte o rezoluție ''pentru încetarea agresiunii, ridicarea blocadei israeliene impuse Fâșiei Gaza și oferirea de protecție internațională poporului palestinian''.

Şi în 2009 un raport al Consiliului ONU pentru drepturile omului a conchis că atât Israelul cât şi Hamasul ar fi comis potenţiale crime împotriva umanităţii în timpul ofensivei israeliene din 2008-2009. Raportul Goldstone a fost însă respins de Israel şi de Statele Unite şi nu a avut niciun fel de urmări.

 
Navi Pillay, preluare BBC.