Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Litoralul francez: turiştii imprudenţi vor fi amendaţi

plaja-steag-rosu.jpg

Turiştii francezi imprudenţi ar putea fi amendaţi

În plină vacanţă de vară o dezbatere nouă agită de câteva zile opinia publică franceză. Oare trebuie să-i amendăm pe turiştii imprudenţi ? Întrebarea se pune tot mai insistent după ce în ultimele săptămâni mai multe zeci de persoane s-au înecat la mare.

Prefectul departamentului Hérault din sudul Franţei – departament aflat pe malul Mediteranei - a pus primul problema amenzilor. Într-o scrisoare adresată celor 13 primari din departamentului său, Pierre Bousquet de Florian le permite acestora « să-i amendeze, la nevoie, pe turiştii imprudenţi, pe cei care nu respectă regulile de securitate, în particular când steagul roşu e ridicat pe plajă ». Trebuie spus că plajele din Hérault sunt extrem de frecventate de turişti, de unde şi seria neagră a deceselor. Pompierii au tras primii semnalul de alarmă după ce într-o singură zi,  pe 28 iulie, 7 persoane s-au înecat în acest departament, zi în care steagul roşu era înălţat din cauza unor rafale de vânt extrem de violente.

Scrisoarea prefectului a avut un impact mediatic ieşit din comun, toată presa a preluat ştirea dar amenzile nu au fost aplicate. Între timp, week-endul trecut, de vineri şi până duminică, alţi 16 turişti s-au înecat în toată Franţa.

Chestiunea a ajuns acum pe masa miniştrilor francezi. Luni, responsabilul de la turism s-a declarat în favoarea amendării turiştilor imprudenţi. Marţi a venit  rândul ministrului de interne Manuel Valls să-şi exprime un punct de vedere.  Oficialul francez le-a cerut şi el turiştilor să fie mai responsabili chiar dacă se află în vacanţă.  

Principalul sindicat al poliţiştilor participă şi el la dezbatere şi denunţă lipsa oamenilor legii pe plajele franceze. Din 2002 şi până acum numărul acestora ar fi scăzut de la 720 la 470. E vorba de poliţişti specializaţi în salvarea oamenilor din mare şi care stau în post trei luni pe an în staţiunile de pe litoral.  

Întrebarea pe care şi-o pun unii observatori este însă următoarea : cum îl poţi amenda pe un turist, cum îi poţi cere actele şi banii când el stă pe plajă în costum de baie şi cu un prosop pe şezlong ? În plus, primarii se tem că a-i amenda pe turiştii veniţi să se destindă echivalează cu a-i goni din localitate, strategie deloc eficientă  în aceste vremuri de crizà.

Amenzile sunt aşadar greu de aplicat chiar dacă legislaţia actuală din Franţa prevede că în momentul în care se înalţă steagul roşu pe o plajă, toţi cei care sunt în apă trebuie să iasă deîndată. Cei care nu se supun riscă teoretic o amendă de 11 până la 33 de euro. În cazul în care însă salvamarul este nevoit să intervină şi îşi pune el însuşi viaţa în pericol, atunci turistul  ar putea fi citat direct la tribunal.