Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Verdict în cazul romilor ucisi cu sânge rece în Ungaria

verdict-cazul-romilor-ucisi-sange-rece-ungaria.jpg

Închisoare pe viață pentru trei autori ai atacurilor împotriva romilor din Ungaria, din 2008-2009.

Un tribunal din Ungaria s-a pronunțat în cazul asasinatelor și atacurilor în serie comise cu începere din februarie 2008 până în august 2009 contra romilor. Sase oameni au murit, multe persoane au fost rănite, iar casele lor, incendiate. În total au avut loc nouă atacuri, s-au tras 78 de focuri de armă și s-au aruncat 11 cockteiluri Molotov.

Corespondentul RFI la Budapesta, László Bihari

Atacurile s-au executat cu arme și explozibili deținute ilegal. Tribunalul a stabilit că aceste crime au fost săvârșite în mod premeditat și cu deosebită cruzime, în grup organizat, iar motivația lor a fost expres rasistă. Trei făptași au fost condamnați la închisoare pe viață, iar unul, care le-a servit drept șofer, la 13 ani de închisoare.

Ancheta a stabilit că ucigașii au proferat idei rasiste, apropiate de ideologia național-socialistă. Presa a dezvăluit că făptașii erau apropiați de partidul de extremă-dreaptă Jobbik, iar unii dintre ei participaseră activ la manifestările anti-rome ale partidului și la adunările Gărzii Ungare, organizație paramilitară a sus-numitului partid, între timp desființată prin lege.

Actele criminale au fost executate cu un cumplit sânge-rece și sadism, un băiețel de cinci ani de exemplu a fost împușcat din spate, în timp ce încerca să fugă, o altă victimă a fost ucisă în timp ce dormea.

 

Reactiile

 

Seria de crime și apoi procesul au fost urmărite cu mare atenție de întreaga comunitate romă, de presă și organizațiile de apărare a drepturilor omului. S-a evidențiat în acest context marea întârziere și greșelile pe care l-a comis Poliția în cursul seriei de atentate, faptul că o reacție mai promptă a autorităților ar fi micșorat numărul victimelor.

Presa și reprezentanții romilor, ai organizațiilor civice au criticat ancheta Poliției și Procuraturii, care nu au investigat originea sprijinului material al seriei de crime și nu i-a căutat pe cei care au comandat violențele.

Partidul Socialist, în Opoziție, în reacția sa față de verdict a subliniat că Tribunalul a decis corect în cea mai gravă crimă a Ungariei din secolul 21. Róbert Braun a adăugat că reponsabilitatea față de ideile și mișcările rasiste rămâne intactă, iar ”potențialii noi ucigași sunt printre noi, atunci când distrug națiunea incitând la ură și violență contra romilor, evreilor sau tocmai a celor fără adăpost și a săracilor”. El a amintit spusele unei rude care a supraviețuit Holocaustului, potrivit căreia ”nu am învățat nimic și vom uita totul”.

Agnes Vadai, deputată în Parlament în partidul DK al fostului premier Gyurcsany a declarat: crimele cu motivație rasistă trebuie reprimate cu cea mai mare severitate posibilă. Ea a declarat că Ungaria nu poate fi locul în care rasismul, antisemitismul, xenofobia sau homofobia să fie în continuare tolerate.

Din partea Guvernului, Zoltán Balog, ministrul Resurselor Umane, a declarat că verdictul confirmă faptul că nimeni care comite crime rasiste nu poate scăpa de pedeapsa legii. Purtătorul de cuvânt al partidului guvernamental Fidesz, Róbert Zsigó, după ce a salutat verdictul, a spus că serviciile secrete din timpul guvernării socialiste ”au comis atâtea greșeli, că acestea nu pot fi o simplă întâmplare”.

 
Budapesta, László Bihari, despre verdictul în cazul atacurilor îndreptate împotriva romilor din Ungaria, din 2008-2009