
Social
Un nou val de răpiri şi civili ucişi în Ucraina, denunţă ong-urile
ucraina_-_steag_republica_donetk_sursa_reuters_ints_kalnins.jpg

Human Right Watch spune că lansatoare de rachete neghidate de tip Grad au ucis cel puţin 16 civili şi au rănit mulţi alţii în zonele controlate de insurgenţi, la Doneţk şi periferia acestui oraş, în cursul a cel puţin patru atacuri, între 12 şi 21 iulie. "Utilizarea în mod nediscriminatoriu a rachetelor în zonele populate încalcă dreptul umanitar internaţional şi poate constitui o crimă de război", avertizează cunoscuta organizaţie cu sediul la New York. În general, acest tip de lansatoare cunoscute şi sub denumirile "Katiuşa" sau "orga lui Stalin", sunt utilizate pentru a ţinti în zone vaste. Utilizate în zone populate, acestea pot însă ucide sau răni civili", explică Human Rights Watch cerând forţelor ucrainene dar şi rebelilor să se abţină de a le mai folosi. Potrivit unei anchete a ONG-ului, lansatoarele de rachete de tip Grad au fost utilizate de către ambele părţi aflate în conflict deşi forţele loialiste dezmint că au recurs la astfel de arme.
Un nou val de răpiri
Între timp, armata ucraineană e din nou acuzată şi de răpiri : Organizaţia Reporteri fără Frontiere a anunţat că "arestările arbitrare şi dispariţiile în rândul jurnaliştilor sunt din nou în creştere în estul Ucrainei". Ultima victimă : un jurnalist britanic, corespondent al Russia Today, un post rus pro-Kremlin în limba engleză, ar fi fost luat ostatic de forţele armate ucrainene, care, se pare, l-au bătut şi dus într-o altă regiune. Graham Phillips, corespondent independent pentru Russia Todaz, ar fi fost luat ostatic împreună cu un alt jurnalist, Vadim Aksionov, un cameraman al Anna-News, o agenţie de presă din Abhazia, o regiune secesionistă din Georgia. Serviciile ucrainene de securitate au afirmat însă că nu dispun de nicio informaţie în legătură cu Graham Phillips, dat dispărut de miercuri. El a mai fost reţinut de către serviciile speciale ucrainene, timp de 36 de ore, după ce a fost surprins fotografiind un post de control în apropiere de Mariupol.
Şi postul american de televiziune CNN a cerut eliberarea unui jurnalist ucrainean care a fost capturat de separatişti acum două zile în estul Ucrainei. Anton Skiba, un jurnalist independent care lucra cu o echipă a CNN pentru acoperirea conflictului în regiune, a fost capturat de către separatişti proruşi. "Suntem foarte îngrijoraţi pentru securitatea tuturor jurnaliştilor", a declarat şi Marie Harf, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american. "Răpirile de jurnalişti şi alte încălcări ale libertăţii presei se desfăşoară în ritm alarmant în estul Ucrainei", a declarat şi Nina Ognianova, de la Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, cu sediul la New York. "Îndemnăm părţile aflate în conflict să-i elibereze imediat pe toţi jurnaliştii deţinuţi şi arestaţi", a adăugat ea.