Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şobolanii prosperă pe peluzele parcurilor din Paris

Şobolanii iau cu asalt parcurile pariziene. Odată cu soşirea verii, locutorii capitalei Franţei dar şi turistii îşi multiplică picnicurile pe peluzele capitalei franceze. Atraşi de resturile lăsate de oameni, rozătoarele nu ezită să iasă în plină zi ca să « se servească ». Mai multe imagini şi filmulete difuzate pe reţelele de socializare au alertat şi municipalitatea Parisului.

Unul dintre cele mai prizate locuri de picnic pentru turistii străini veniti la Paris este parcul Carrousel din fata muzeului Luvru. Intre uriasa piramidă de sticlă ce serveste drept intrare în celebra institutie muzeală şi parcul Tuileries o peluză mare presărată cu arbusti şi câteva statui de Maillol se pretează perfect unei mese întinse pe iarbă. Problema este că de la un timp încoace, odată cu venirea vremii frumoase, locul de picnic este foarte apreciat şi de specia « rattus rattus » sau mai pe româneste de şobolani. Dacă acesti patrupezi nu sunt noi veniti la Paris – ar exista dealtfel cam 4 milioane de şobolani în capitala Frantei – adică de două ori mai multi decât oameni - şi mai multi soareci ! – ei sunt tot mai vizibili chiar în plină zi. Pe lângă faptul că se « arată » în plină lumină, aceste animale par complet domesticite, ele se apropie fără teamă de oamenii care mănâncă sau de copii care se joacă. Fotografii şi filmulete în care se pot « admira » respectivele animale circulă de câteva săptămâni pe internet şi provoacă stupoare când nu e vorba de o reală teamă sau scârbă. Specialistii spun că dacă există atâtia şobolani la lumina zilei înseamnă că sunt şi mai multi ascunşi, lucru deloc linistitor.

Altii încearcă însă să relativizeze fenomenul şi dau vina şi pe giganticul santier de la halelele pariziene care fără îndoială a gonit din ascunzisuri o serie de şobolani. Apoi nu trebuie uitat că parcul din fata Luvrului e la doi paşi de apă, de Sena. In fine faptul că iarna a fost destul de blândă ar fi un alt factor care a favorizat multiplicarea şobolanilor. Trebuie stiut că o pereche de şobolani poate avea între 5 şi 12 pui deodată şi asta de 5 ori pe an !

Atât primăria cât şi prefectura de politie a capitalei dispun de un serviciu special de combatere a şobolanilor. Campaniile de deratizare au însă loc primăvara în general – ultima s-a încheiat în 13 iunie – şi ele se concenterază cu precădere în pivnitele şi locuinţele capitalei, nu şi în spaţiile publice. Muzeul Luvru spune de partea sa că « actionează de-a lungul întregului an ca să limiteze proliferarea şobolanilor. Vara se fac în parcul Carrousel deratizări în fiecare lună » spun responsabilii celui mai vizitat muzeu din lume. Aparent însă degeaba.