Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Apa murdară", noua armă a Poliţiei israeliene pentru a împiedica manifestaţiile

apa_murdara_noua_arma_politiei_israeliene_pentru_impiedica_manifestatiile.jpg

Proteste ale palestinienilor, la Ierusalim (Foto: Reuters/Ammar Awad)

În ultimele trei săptămâni, palestinienii din Ierusalimul de Est au parte de o pedeapsă colectivă, e vorba despre "apa murdară", după cum notează corespondentul ziarului Le Monde. După fiecare manifestaţie a palestinienilor, un camion alb îşi face apariţia, stropind străzile şi casele locuitorilor cu un lichid misterios, care miroase oribil.

Scopul este de a-i obliga pe oameni să rămână în case, de a-i împiedica să iasă la manifestații, care nu sunt puține. Practic, în fiecare seară în partea de est a Ierusalimului, palestinienii ies în stradă pentru a protesta față de ce se întâmplă în Gaza. După fiecare demonstrație, însă, camionul răsare și împroaşcă trotuarele, casele, ferestrele cu acest lichid.

Nimeni nu ştie care e compoziția lichidului, Poliția israeliană e foarte discretă asupra subiectului. Mirosul pestilențial al apei murdare intră în case, se lipește de perdele, de covoare, de perne și face ca viața palestinienilor să fie și mai penibilă. Un locuitor mărturisește că se simte umilit: "Cine suntem noi ca să fim împroșcați cu insecticid, că șobolanii sau țânțarii?", se revoltă el.

În alt cartier, Issaouia, Faouzi, un brutar se plânge că suportă aceeași pedeapsă: "În urmă cu trei săptămâni încercam să îi împiedic pe palestinienii care aruncau cu pietre în soldații israelieni. Acum, după ce am fost nevoit să arunc de mai multe ori făina şi grâul din cauza apei murdare,  nu le mai spun nimic".

 

Obuzele cu săgeţi, o armă care provoacă polemică

 

Potrivit Centrului Palestinian pentru Drepturile Omului şi ONG-ului israelian B'Tselem, armata israeliană folosește obuze cu săgeți în Gaza. E vorba despre proiectile care, în momentul în care explodează, eliberează câteva mii de săgeți de aproape patru centimetri fiecare. Israelul nu neagă folosirea lor, dar se apără spunând că acest tip de muniție e autorizat de dreptul internațional. B'Tslem spune însă că folosirea lor în Gaza este ilegală: "Într-un război, unul dintre principiile fundamentale este să faci deosebirea între cine este și cine nu este implicat în luptă. Această armă lovește fără deosebire în luptători și în civili".

Nu este pentru prima dată când Israelul folosește acest tip de obuze. Potrivit ONG-ului israelian, mai mulți palestinieni și-au pierdut viața în Gaza la începutul anilor 2000, din cauza acestor săgeți. De asemenea, zeci de civili au fost uciși sau răniți de aceeași muniție în conflictele dintre Israel și Hezbollah-ul libanez.