Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Apel respins la boicotarea Jocurilor Olimpice de la Soci

Mai mulţi politicieni şi unele personalităţi politice din Statele Unite şi Marea Britanie au criticat atitudinea considerată discriminatorie din Rusia faţă de homosexuali, dar au respins propunerea de boicotare a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci de anul viitor.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Actorul britanic Stephen Fry a publicat o scrisoare deschisă, în care propunea acest boicot, comparând Jocurile Olimpice de anul viitor cu cele de la Berlin din 1936, desfăşurate în plin regim nazist.

Premierul britanic David Cameron i-a răspuns lui Stephen Fry, spunându-i  că-i împărtășește îngrijorarea cu privire la recent adoptata lege de către Parlamentul Rusiei, care ar îngrădi libertatea de exprimare relativă la homosexualitate. Liderul britanic a respins însă ideea unui boicot al Jocurilor Olimpice din luna februarie 2014 de la Soci, spunând că există metode mai eficiente de combatere a prejudecăților homofobe din Rusia.

Cunoscutul actor britanic, care este homosexual, publicase o scrisoare deschisă pe pagina de Internet Huffington Post, în care denunța violența împotriva homosexualilor şi compara organizarea de către Rusia a Jocurilor Olimpice de iarnă de anul viitor cu organizarea celor de vară de către Germania nazistă, în 1936.

Această comparație a provocat critici, un comentator britanic l-a acuzat pe Fry în Daily Telegraph că exploatează Holocaustul pentru a-și argumenta propunerea de boicot. Mama actorului britanic este evreică originară din Slovacia, care a pierdut multe rude în timpul Holocaustului.

 

Rezerve oficiale

 

Nu doar Stephen Fry a propus boicotul Jocurilor Olimpice, ci și un deputat din Partidul Conservator, al cărui lider este chiar David Cameron. Mike Weatherley, ce reprezintă localitatea Hove, care împreună cu Brighton pe coasta de sud a Angliei are una dintre cele mai numeroase comunități de homosexuali din Marea Britanie, a anunțat că a primit numeroase amenințări pe Twitter, ca urmare a propunerii sale.

Premierul Cameron a  respins ideea boicotului şi ca urmare a sfatului primit din partea Rețelei Ruse LGBT, o organizație care apără drepturile persoanelor gay în Federația Rusă.

De altfel, Lordul Coe, președintele Comitetului Olimpic Britanic, a respins şi el ideea boicotului Jocurilor Olimpice. "Sportul internațional nu e un inhibitor al schimbării sociale, el are un efect catalitic", a declarat Coe.

Aflat la Moscova, unde asistă la Campionatele Mondiale de Atletism, fostul deputat al Partidului Conservator, actual membru al Camerei Lorzilor, a reamintit că el însuşi a refuzat să boicoteze Jocurile Olimpice de la Moscova în semn de protest împotriva invaziei sovietice a Afganistanului. Sebastian Coe a câștigat pe același stadion în 1980, unde se desfășoară azi Campionatele Mondiale, primul său titlu olimpic în proba de 1.500 de metri.

 

Boicot al votcii

 

Dacă boicotul Jocurilor Olimpice nu pare să se bucure de sprijin, fiind respins chiar de președintele Statelor Unite, Barack Obama, un alt boicot, cel al votcii rusești câștigă adeziune, mai ales în SUA și Marea Britanie.

Unele baruri din marile orașe americane și britanice au urmat propunerea activistului Dan Savage, lansată luna trecută și au refuzat să se mai aprovizioneze cu cele mai populare branduri rusești, Stolicinaya și Ruskii Standart.

Directorul executiv al SPI, compania soră cu Stolicinaya, cu sediul în Luxemburg, Val Mendeleev, a spus că firma sa nefiind rusească nu are influență asupra politicii Kremlinului, criticând totodată atitudinea oficială din Rusia la adresa homosexualilor. Votca Stolicinaya este distilată în Rusia, iar apoi procesată în Letonia şi re-exportată de acolo.

Potrivit Consiliului Alcoolurilor Distilate, în Statele Unite a fost importată în 2012 votcă rusească în valoare de aproape 60 de milioane de dolari.

 

Homofobie generalizată?

 

Protestele şi ideea boicotului au fost generate de adoptarea în luna iunie a acestui an a unei legi în Parlamentul Rusiei, care interzice propaganda în favoarea orientărilor sexuale "netradiţionale" şi interzice educaţia despre homosexuali la copii.

Legea a fost criticată în Occident ca interzicând practic orice manifestare a identităţii homosexuale în Rusia, dar se bucură de sprijin larg în rândul populației ruse.

Un sondaj publicat în luna iunie releva că 88% dintre persoanele chestionate sprijină interzicerea propagandei homosexuale, față de doar 7%, care o susțin.

Potrivit aceluiași sondaj, 42% dintre ruși doresc reincriminarea raporturilor sexuale între persoane adulte de același sex, care sunt legale din anul 1993, față de 19%, câți erau opuși în anul 2007. O majoritate (54%) şi-ar dori ca homosexualitatea să fie interzisă sau incriminată, 33% să fie puse restricţii şi doar 9% să nu existe nicio restricţie de natură legală.

Intoleranţa a crescut în Rusia şi faţă de ideea căsătoriei între homosexuali, de la 59% în 2005, la 86% în 2013, potrivit sondajului realizat de firma  VTsIOM.

Recent, pe Internet au fost postate imagini în care neonaziști ruși torturau un tânăr homosexual, care ulterior a murit, dar nu e clar dacă a fost ucis sau și-a luat singur viața. Este doar unul dintre numeroasele incidente de violenţă împotriva homosexualilor semnalate în Rusia.

 
Londra, Petru Clej, despre o eventuală boicotare a Jocurilor Olimpice de la Soci (Rusia)