Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primul război mondial începea acum o sută de ani

Pe întâi august 1914 împăratul Germaniei Wilhelm al doilea declara război Rusiei ţariste şi se pregătea să atace Franţa două zile mai târziu. 

Germania declanşa acum un secol primul război mondial fiind convinsă că armata ei va avea câştig de cauză în doar câteva săptămâni.

Cu o zi mai devreme ţarul Rusiei, Nicolae al doilea, ordonase şi el mobilizarea trupelor pentru a intimida imperiul austro-ungar care tocmai atacase Serbia.

Wilhelm al doilea esra însă bântuit de altceva, de spectrul unei încercuiri a ţării sale de către Rusia, Franţa şi Marea Britanie reunite în Tripla Antantă.

Declaraţia de război contra Rusiei era previzilă încă de două-trei zile.

Dealtfel anunţul declanşării ostilităţilor va da lacrimi de bucurie strategilor militari germani care se pregăteau pentru acest conflict de ani de zile.

În final, după 4 ani de război, aventura militară germană va costa ţara două milioane de morţi şi va duce la destrămarea imperiului german.

Nu e de mirare că un secol mai târziu memoria colectivă germană nu a păstrat nicio urmă despre acest conflict pierdut care, e adevărat, a avut loc în mare parte în afara graniţelor ţării.

Spre deosebire de francezi şi britanici care când vorbesc despre primul război mondial spun « Marele Război », germanii preferă să spună « catastrofa originală », cea care va permite ascensiunea lui Hitler în anii 30 şi traumatismul – mult mai mare – al nazismului din al doilea război mondial.

Nicio comemorare oficială a datei de întâi august 1914 nu există astăzi în Germania, cum nu există dealfel nimic oficial programat de guvernul de la Berlin pentru a comemora centenarul primul război mondial.