Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dosarul tablourilor: verificări privind normele de securitate

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Autorităţile olandeze verifică dacă la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, de unde s-au furat cele şapte tablouri, au fost încălcate dispozitivele de securitate, de menţinere a operelor de artă. Anuntul a fost facut de unul dintre avocatii din acest dosar, Cătălin Dancu.

Apărarea a contestat expertiza realizată de specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României care concluziona că cenuşa ridicată la percheziţiile din 1 martie, de la locuinţa Olgăi Dogaru, ar putea proveni  din arderea a trei sau patru tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză.

Avocatul Cătălin Dancu

AscultăDownload

Cătălin Dancu a explicat: "voi solicita, prin contestarea acestui raport, trimiterea tuturor probelor la Muzeul Luvru de la Paris, cunoscut în toată Europa pentru existenţa celui mai bun şi mai pertinent laborator de investigare în legătură cu identificarea existenţei sau nu a urmelor de cenuşă privind arderea acestor tablouri subliniem, pentru orice alte speculaţii, în integralitatea lor. Vă rog să observaţi că Muzeul Naţional de Istorie a României nu reuşeşte să vă lămurească dacă vorbim de arderea tuturor tablourilor sau vorbim de unu, două, trei sau nu ştiu ce număr invocat de către ei", a precizat Cătălin Dancu.

La rândul ei, avocata Maria Vasii spune că anchetatorii nu au ridicat nicio cenuşă din râpă pentru expertizare.

Maria Vasii, avocat

AscultăDownload

"Ce cenuşă a fost ridicată? Cenuşa din sobă, după trei luni de zile după care s-a făcut focul în acea sobă? Este un semn de întrebare. În altă ordine de idei, acea persoană care se spune că gestiona gospodăria familiei inculpatei spune că nu a găsit în cenuşa din acea zi, din februarie, niciun cui şi nicio sârmă", a mai spus Maria Vasii.

Instanţa a stabilit ca următorul termen să aibă loc pe 10 septembrie. În acest dosar prejudiciul  e estimat la 18 milioane de euro.