Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Genocidul comis de naziṣti contra romilor comemorat la Auschwitz

Peste o mie de persoane originare din 25 de ṭări europene au adus sâmbătă un omagiu romilor, victime ale unui genocid comis de Germania nazistă. În noaptea de 2 spre 3 august 1944 circa 3 mii de romi, printre care mulṭi copii, fuseseră gazaṭi în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau.

Lagărul de la Auschwitz simbolizează toată suferinṭa îndurată de romi în epoca nazistă » a reamintit în faṭa celor prezenṭi preṣedintele asociaṭiei romilor din Polonia.

Un mesaj al preṣedintelui polonez Bronislaw Komorowski a fost ṣi el citit cu ocazia acestei Zile internaṭionale în amintirea Holocaustului contra romilor. « Datoria noastră este să ne opunem oricărei forme de intoleranṭă faṭă de romi, oricărei forme de rasism ṣi de xenofobie » a spus printre altele liderul de la Varṣovia.

Unul dintre participanṭii la comemorările de la Auschwitz, un austriac din Viena care nu este de origine romă, a deplâns într-un interviu acordat agenṭiei France Presse faptul că « genocidul contra romilor a fost uitat, ignorat, spre deosebire de genocidul comis contra evreilor ».

Reamintim că dupà evrei ṣi polonezi, romii au fost al treilea grup de deportaṭi ca număr care se afla în timpul războilui la Auschwitz.

În funcție de sursele istorice se estimează între 200 ṣi 500 de mii numărul romilor asasinaṭi de regimul nazist.

Încă de vineri secretarul de stat american, John Kerry, adusese un omagiu victimelor genocidului romilor cerând lumii să tragă învăṭămintele istoriei. Într-un comunicat dat publicităṭii cu ocazia comemorării a 70 de ani de la masacrarea mai multor mii de romi la Auschwitz, ṣeful diplomaṭiei americane nota faptul că « rasismul contra romilor continuă ṣi azi ». John Kerry s-a abṭinut să denunṭe însă vreo ṭară anume.