Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Intervenţie în forţă a Poliţiei la Cairo. Marea evacuare a început

interventie-forta-politiei-cairo-marea-evacuare-inceput.jpg

Violenţe la Cairo (Foto: Reuters/Mohamed Abd El Ghany)

Poliţia egipteană a început miercuri să disperseze în forţă manifestaţiile susţinătorilor preşedintelui destituit de armată, Mohamed Morsi. Forţele de ordine au tras cu grenade lacrimogene în cele două pieţe din Cairo, ocupate de partizanii fostului şef al statului. Se înregistrează deja 43 de morţi. Frăţia Musulmană vorbeşte însă de peste două sute de oameni ucişi.

UPDATE 2:

Trenurile spre şi dinspre Cairo au fost blocate miercuri, în urma asaltului sângeros asupra pieţelor ocupate de susţinători ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, cu scopul de a evita regruparea manifestaţiilor în afara capitalei, a anunţat Guvernul, relatează AFP.

Cel puţin 43 de manifestanţi au fost ucişi, unii prin împuşcare, potrivit AFP, dar şi doi membri ai forţelor de securitate, afirmă Ministerul de Interne.
Mişcarea Fraţii Musulmani, din care provine fostul şef de stat islamist, afirmă că în "masacru" au fost ucise "peste 250 de persoane" în rândul manifestanţilor pro-Morsi.

UPDATE 1:

Mişcarea Fraţii Musulmani a afirmat că peste 100 de susţinători ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi au fost ucişi, iar alţi 2.000 au fost răniţi miercuri, în asaltul poliţiei asupra celor două pieţe pe care aceştia le ocupau la Cairo, relatează AFP. Confirmarea acestui bilanţ nu este posibilă din surse independente. 

Piaţa Nahda, cea mai mică dintre cele două pieţe ocupate, la Cairo, de susţinători ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi se află "sub control", a anunţat miercuri Ministerul egiptean de Interne, după două ore de la intervenţia poliţiei, relatează AFP.

Pe de altă parte, Ministerul egiptean de Interne a anunţat că în operaţiune au fost ucişi cel puţin doi poliţişti. 

"Este începutul operaţiunii de dislocare a manifestanţilor", confirmă pentru AFP un oficial de rang înalt din cadrul forţelor de securitate, sub protecţia anonimatului.

Confruntări violente între susţinători şi opozanţi ai lui Mohamed Morsi au avut loc marţi seară, la Cairo. Luptele de stradă s-au soldat cu un mort.

Autorităţile au avertizat acum câteva zile că vor dispersa miile de susţinători ai preşedintelui înlăturat de armată, Mohamed Morsi, care ocupă două pieţe din capitala egipteană.

Poliţia a tras cu grenade lacrimogene în zona Ministerului Bunurilor Religioase, unde au izbucnit ciocniri între susţinători ai fostului preşedinte islamist şi locuitori din centrul oraşului Cairo. Susţinători ai lui Mohamed Morsi au ieşit în stradă şi la Alexandria.

Violenţele din Egipt s-au soldat cu peste 250 de morţi de la sfârşitul lunii iunie.